Un autobuz care transporta 39 de persoane care proveneau din țări asiatice și arabe s-a ciocnit cu utilaje de construcții în cartierul al-Akhal din Medina, a declarat purtătorul de cuvânt, care este citat de către  agenția oficială de presă saudită (SPA). Autoritățile au demarat o anchetă pentru incident, a adăugat acesta.

Această tragedie nu este prima de acest fel. În anul 2006, cel puțin 346 de pelerini și-au pierdut viața într-o busculadă la Jamarat, iar în 1990, 1426 de pelerini au fost striviți într-un tunel lângă Mecca, ambele tragedii întâmplate în cursul Sărbătorii Sacrificiului, cea mai importantă a Islamului.

Securitatea în timpul pelerinajului anual constituie un subiect sensibil politic pentru dinastia conducătoare saudită, care se prezintă în afara țării drept gardianul Islamului și custodele locurilor sfinte Mecca și Medina. În ultimii ani, guvernul a cheltuit miliarde de dolari pentru a moderniza și extinde infrastructura pentru pelerinaj și tehnologia de control al mulțimilor.