Funcționarii germani par să se fi lămurit cu refugiații și își îndreaptă acum atenția spre forța de muncă din țările mai sărace ale Uniunii. Potrivit Deutsche Welle, Oficiul Federal pentru Imigrație și Refugiați din Germania a ajuns la concluzia că lipsa de educație face dificilă integrarea refugiaților din țările în curs de dezvoltare pe piața muncii din Germania. “Se estimează că 17% dintre participanții la cursurile de integrare din Germania sunt analfabeți”, scrie dw.com.

Mai mult, Hans-Eckhard Sommer, șeful Oficiului Federal, a solicitat Germania să se concentreze pe atragerea forței de muncă calificate din țările din sudul Europei. Într-un interviu acordat ziarului german Rheinische Post, Sommer a declarat că există mulți tineri fără locuri de muncă, bine educați, în sudul Europei, care ar fi „considerabil mai ușor” de integrat decât refugiații. Romnii sunt, din câte îmi dau eu seama, luați în calcul.

În acest sens, de la 1 martie, guvernul german va implementa o lege care să faciliteze  munca străinilor cu înaltă calificare în Germania. „Cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra recrutării de profesioniști din Europa”, a spus Sommer.

Și ar mai fi un avertisment de luat în seamă. Șeful BAMF susține că recrutarea de forță de muncă calificată din țările în curs de dezvoltare, va îngreuna creșterea economiilor slab dezvoltate. Rezultatul? Presiunea imigrației va fi din ce în ce mai mare. „Dacă nu susținem dezvoltarea acestor țări, ne asumăm riscul de a crea noi următoarele grupuri de refugiați”. Ideea e valabilă nu numai pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cum lasă să se înțeleagă Sommer, ci și pentru estul și sudul bătrânului continent,

Din punctual meu de vedere, această Pax Germania instaurată în Uniunea Europeană are un efect devastator pentru România și celelalte țări sărace din blocul comunitar. După ce economia noastră a fost distrusă prin corupție, privatizări cu capital străin (în mare măsură dezastruoase) și imposibilitatea capitalului românesc de a face față concurenței din Occident, de ani buni încoace forța de muncă românească ia drumul străinătății. Nici nu e nevoie ca Germania să facă vreun efort, oamenii pleacă singuri, atrași de salariile și condițiile de viață mult mai bune. Nu are nimeni dreptul să-i judece pe acești români, care în țara lor nu-și mai pot clădi niciun viitor. E interesant, însă, de văzut ce efect va avea asupra României înlocuirea specialiștilor aleși pe sprânceană de firmele occidentale cu refugiații repartizați de Uniunea Europeană, dar nici nu mai contează. Noi suntem siguri că partenerii europeni ne vor binele.

 

 

Te-ar putea interesa și: