Evenimentul Zilei > Social > Patru ani de la incendiul din restaurantul Beirut. TREI TINERE AU PIERIT ÎN FLĂCĂRI. Autoritățile, acuzate de NEGLIJENȚĂ
Patru ani de la incendiul din restaurantul Beirut. TREI TINERE AU PIERIT ÎN FLĂCĂRI. Autoritățile, acuzate de NEGLIJENȚĂ

Patru ani de la incendiul din restaurantul Beirut. TREI TINERE AU PIERIT ÎN FLĂCĂRI. Autoritățile, acuzate de NEGLIJENȚĂ

Au trecut patru ani de când trei tinere, o cântăreață și două dansatoare, au murit într-un înfricoșător incendiu care în seara zilei de 5 aprilie a mistuit restaurantul Beirut din central Constanței. Rudele fetelor, care încă mai speră ca cei vinovați să răspundă, au organizat, ca în fiecare an, o slujbă de pomenire în fața ruinelor fostului restaurtant.

Slujbă de comemorare a tinerelora, în fața unor icoane, flori și fotografiile celor trei victime, a fost scurtă. Rude și prieteni le-au pomenit, închinându-se. Incendiul devastator de la restaurantul Beirut, deținut de omul de afaceri libanez George Karam, a izbucnit în seara zilei de 5 aprilie 2014.Trei tinere artiste, Ioana Nicoleta Cengher de 22 ani, Nicoleta Vasiliţeanu de 23 ani și Mihaela Tucă de 24 ani și-au pierdut viața și alte patru persoane au fost rănite. Patronul George Karam, alte șapte persoane şi două firme, au fost inculpaţi pentru 40 de capete de acuzare, culminând cu distrugere din culpă. Afaceristul a fost condamnat la 10 ani închisoare, în primă instanță, dar a contestat decizia, spunând că se simte nevinovat.

Printr-o spărtură apărută în perete, rudele victimelor au constatat, astăzi, șocate, că scara, la baza căreia au fost găsite Nicolaeta Cenghe și Mihaela Tucă, avea mocheta intactă. Fetele muriseră, îmbrățișate, la doi pași de ușa de ieșire. Li s-a confirmat încă odată, spune Mariana Sarkany, mama Nicoletei, că pompierii nu și-au făcut treaba, motiv pentru care se judecă și cu ei, într-un dosar disjuns: “Au murit exact ca și condamnații la moarte. S-au resemnat, s-au îmbrățișat, pentru că au văzut că după atâtea țipete și strigăte de ajutor nu mai au nico șansă și numai vine nimeni.  Pompierilor le-a fost frică să intre în fum, nu în foc. Ne judecăm cu ei la Tribunalul Militar Bucureșlti. Sunt 17 pompieri, fiecare cu avocat, în frunte cu colonelul Vlăduț care a coordonat operațiunea și căruia i-a părut, apoi, bine că a salvat niște bunuri, nu niște oameni. Nu pot să cred că copilul meu a sfârșit, la un metru de ușă, în niște chinuri groaznice”.

Julieta Rujan și Mihai Mancaș, frații Mihaelei Tucă, sunt revoltați. “Nu au putut pompierii să intre doi pași în scară. Era fum, nu era foc. Nu au avut măști, nu au avut oxygen”, spune Julieta, iar fratele ei, Mihai, tremură de indignare, Își dorește “să vină pompierii, să vadă scara cum arată scara, intactă. Să vină procurorul ăla de caz, să vadă scara intactă. Cum nu au putut să urce, să scoată fetele? Să le fie rușine! De vină sunt autoritățile. Unde este primăria, nu știa că  restaurantul nu are autorizație?  De ce doarme, unde e responsabilul de zonă cu autorizațiile. Veneau aici, mâncau gratis și plecau. Dacă se luau de Karam (patronul) și îl întrebau de autorizații nu se mai întâmpla tragedia asta”.

Disperate, rudele cer să se facă dreptate. Procesul continuă. Sperăm că nu își va bate joc nimeni de sufletele lor și de durererea noastră. Pentru că au trecut patru ani și..nimic. Unii dintre inculpați continuă să ne sfideze. Să vedem dacă le acceptă probele de la ultimul termen. Sunt solicitări uimitoare, peste 85 de noi martori, cu reaudierea a 20 de martori, cu noi expertize. Doar să nu își bată joc de sufletele lor, asta imi doresc”, spune, îndureratră, Marian Sarkany.