Paștele vine cu un val de scumpiri. Preţurile alimentelor sar în aer

Paștele vine cu un val de scumpiri. Preţurile alimentelor sar în aer Masa de Paște. Sursa foto: Pixabay

Paştele vine cu veşti proaste pentru români, care vor plăti mai mult pentru produsele alimentare. Aceste majorări se datorează costurilor mai mari cu materiile prime, în special la carnea de porc. De asemenea, au crescut costurile pentru ambalaje, plastic, transport și accize.  Toate acestea se vor reflecta în preţurile produselor alimentare până de Paște.

Paștele vine cu un val de scumpiri

Experții în domeniu avertizează că prețiurile vor crește în perioada următoare. Atât producătorii, cât și comercianții prevăd scumpiri pentru toate produsele pe care le găsim la raft, dar și servicii precum masa în oraș sau livrare de mâncare.

26% dintre managerii din mediul de afaceri românesc sunt de părere că prețul produselor puse zilnic în coșurile de cumpărături vor crește în perioada următoare. Vizate de scumpiri sunt și produsele din carne, esențiale pentru Paștele care bate la ușă.

De asemenea, este important de spus că în ultimul an, conform datelor Institutului de Statistică, observăm o creștere de 10% a prețurilor pentru produsele din carne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 9.000 de imagini gratuite cu Piatto Di Carne și Carne - PixabayPaștele vine cu un val de scumpiri. Sursa foto: Pixabay

Prețul la carne de porc a luat avânt

Preţul diferă în funcție de natura acestui produs. S-au văzut aceste scumpiri, îndeosebi în ceea ce privește produsele din carne de porc.

„Nu există o singură cauză de la fluctuația prețului materiei prime România și din deficitară la carnea de porc, dar în același timp, la ora actuală, prețul cărnii de porc are tendința de a crește pe piață, deci automat cresc și produsele din preparatele de porc, după aceea, prețul utilităților, majorările de salarii și toate acestea se duc în preț, că în altă parte n-au unde”, a spus Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Măsurile fiscal-bugetare adoptate de Guvern și-au spus cuvântul, spun cei ce produc, procesează și distribuie mâncare. Scumpiri s-au văzut și la produsele lactate.

„Avem și TVA a mărit la unele produse lactate cu conținut de zahăr. Să nu uităm că a fost o creștere bruscă de 10% de la nouă la 19% și a mai fost un pic la ambalaje, la PET-uri, plastic, transport, accize. Deci transportul, de exemplu, a fost undeva la 2%/kg produs finit”, spune Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

12 retete de Paste cu carne de miel - Retete practicePaștele vine cu un val de scumpiri. Sursa foto: Pixabay

Paștele, umbrit de sărăcia tot mai mare

Paștele fără carnea de miel nu e paște. Carnea de miel va fi mai scumpă anul acesta, în comparație cu anul trecut, din cauza scumpirilor pentru hrană precum porumb și furaje. Prețurile vor fi afectate și din cauza deficitului de muncă, conform fermierilor. Prețul pentru carnea de miel va costa aproximativ 20 de lei sau peste 40 de lei dacă alegeți un kilogram de carne în carcasă.

Mai mult, un cozonac moldovenesc costă 100 de lei, pasca și cozonacul cu ciocolată au prețuri care pornesc de la 110 lei, în timp ce la unele cofetării prețul pentru acest preparat poate ajunge chiar și la 200 de lei kilogramul.

Cine riscă să meargă la restaurant trebuie să aibă buzunarul plin cu bani

Scumpirile se datorează în primul rând din cauza creșteri TVA-ului, spune Dragoş Petrescu, fondator linie restaurante.

„Cele mai importante cauze, pe lângă creșterea de TVA, o reprezintă strângerea, respectiv creșterea taxării micro întreprinderilor, de exemplu, sau eliminarea facilităților. Cei care produceau mâncare, inclusiv pentru restaurante au costuri cu angajații mai mari începând de la 1 ianuarie”, spune Dragoş Petrescu.

România este, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat.