Evenimentul Zilei > Social > Pașaportul de vaccinare, obligatoriu la intrarea în supermarket? Măsură extrem de controversată
Pașaportul de vaccinare, obligatoriu la intrarea în supermarket? Măsură extrem de controversată

Pașaportul de vaccinare, obligatoriu la intrarea în supermarket? Măsură extrem de controversată

Pașaportul de vaccinare, o măsură care naște discuții aprinse în multe țări ale Uniunii Europene, în această perioadă, și nu numai.

Pașaportul de vaccinare ar putea să devină în curând un act oficial fără de care nu se va putea călători. Tot mai multe țări se gândesc să adopte această măsură de siguranță. Pentru a permite trecerea granițelor pentru turiști și persoanele rezidente. Mai mult, oficialii Marii Britanii se gândesc însă la invocarea pașaportului de vaccinare și atunci când este vorba despre intrat în puburi sau supermarketuri. 

Ideea controversată a ministrului Afacerilor Externe din Marea Britanie

În Israele se vor adopta astfel de reguli chiar din luna februarie. După ce această țară a fost extrem de eficientă la nivelul campaniei de vaccinare. Danemarca și Suedia sunt două dintre țările europene care se gândesc la reguli create în jurul pașaportului de vaccinare. Subiectul este unul foarte sensibil în această perioadă și a dat naștere la discuții aprige. La nivelul oficialilor Uniunii Europene.

Dominic Raab, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a fost cel care a lansat ideea folosirii interne a paşaportului de vaccinare. Dar mulți oficiali ai guvernului de la Londra nu sunt de acord cu această inițiativă. Despre care spun că este discriminatorie. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, are o altă inițiativă. Și ține de testarea rapidă a populației. Pentru ca viața să revină la normal.

Ce țări sunt împotriva ideii pașaportul de vaccinare

„Vorbim despre testarea rapidă pentru acele probleme care s-au dovedit cel mai greu de rezolvat. Precum cluburile de noapte sau teatrele, acele părţi ale economiei pe care nu le-am putut redeschide anul trecut”. A declarat prim-ministrul Marii Britanii.

În Israel, de la data de 21 februarie, doar cetăţenii care au ambele doze de vaccin făcute şi aşa-numitul paşaport verde digital vor putea merge la teatru, cinematograf, la sala de fitness sau la restaurant.

Spania și Italia iau și ele în calcul introducerea pașaportului de vaccinare. În timp ce Belgia, Germania sau Franța nu sunt de acord cu această măsură.