Evenimentul Zilei > Politica > Parlamentul European critică Rusia: E un regim „corupt”. Susținătorii lui Alexei Navalny laudă raportul
Parlamentul European critică Rusia: E un regim „corupt”. Susținătorii lui Alexei Navalny laudă raportul

Parlamentul European critică Rusia: E un regim „corupt”. Susținătorii lui Alexei Navalny laudă raportul

Parlamentul European a adoptat un nou raport prin care acuză statul rus că se îmbogățește pe seama cetățenilor săi. Oficialii au criticat Rusia și au precizat că autoritățile funcționează conform regulilor unui regim „corupt”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat cu indignare față de raportul adoptat de europeni, în timp ce opoziția rusească a aplaudat demersul, relatează Der Spiegel.

Un nou raport adoptat de Parlamentul European stârnește tensiuni între oficialii europeni și Kremlin. În documentul adoptat se vorbește despre regimul „corupt” al Rusiei, care se îmbogățește pe seama cetățenilor săi. Kremlinul nu a rămas, însă, indiferent la poziția PE și a transmis, joi, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov că „natura documentului nu poate da naștere decât regretelor”.

Tensiuni între UE și Rusia. Raportul îl acuză pe Putin de corupție

„Din păcate”, în raport nu se pune accentul pe faptul că problemele și diferențele de opinie trebuie rezolvate prin comunicare prin diverse canale, mai spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Parlamentarii de la Strasbourg au cerut UE să se apere împotriva „politicilor agresive ale Kremlinului”.

PE a subliniat, în urma poziției Rusiei, că face distincție „între poporul rus și regimul președintelui Putin, ca o cleptocrație autoritară stagnantă, condusă de un lider pe viață, înconjurat de un cerc de oligarhi”. O cleptocrație reprezintă un tip de guvernare în care una sau mai multe persoane din fruntea statului practică corupția la scara largă și se îmbogățesc pe seama cetățenilor. În general, aceste persoane practică spălarea banilor, cu scopul disimulării sau ascunderii originii bogăției lor.

Cooperarea cu societatea civilă ar trebui, prin urmare, să fie consolidată pentru a promova forțele democratice în Rusia, sunt de părere oficialii europeni.

Susținătorii lui Alexei Navalny aplaudă poziția oficialilor europeni

Raportul adoptat cu 494 de voturi pentru, 103 împotrivă și 72 de abțineri recomandă statelor UE să își reducă dependența față de gazul și petrolul din Rusia. Deși criticat de oficialii ruși, documentul a fost aplaudat de susținătorii disidentului Alexei Navalny. „Este bine că regimul lui Putin este, în sfârșit, dat pe față”, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, Kira Jarmysch.

Uniunea Europeană trebuie să își extindă capacitatea de „a descoperi fluxurile de bani murdari din Rusia și de a expune bogățiile și bunurile ascunse care sunt deținute de autocrații regimului rus și de oligarhii corupți din statele membre ale UE”, arată documentul.

Șeful Comisiei pentru Afaceri Externe, Leonid Slutsky, a criticat raportul ca fiind o intervenție electorală, în contextul în care vineri, 17 septembrie, în Rusia încep alegerile parlamentare, ce vor fi încheiate duminică. „Este un nonsens politic și juridic total”, a declarat Leonid Slutsky. Deputații ruși au cerut ca voturile să nu fie recunoscute în caz că se vor semnala situații de fraudă.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: