Evenimentul Zilei > Politica > Parlamentarii USR-PLUS vor voturi la vedere. “Trebuie să își asume pozițiile adoptate”
Parlamentarii USR-PLUS vor voturi la vedere. “Trebuie să își asume pozițiile adoptate”

Parlamentarii USR-PLUS vor voturi la vedere. “Trebuie să își asume pozițiile adoptate”

Trei deputați USR-PLUS au depus, astăzi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, în sensul consemnării nominale a voturilor deschise date în comisii la avizele şi rapoartele întocmite. Este vorba despre deputații Diana Buzoianu, Cătălin Teniţă şi Andrei Miftode.

Potrivit declarațiilor acestora, pentru ca parlamentarii să nu se mai poată ascunde în spatele votului „în grup”, proiectul de transparenţă va aduce şi responsabilizarea deputaţilor, care vor trebui să îşi asume poziţiile adoptate şi să le explice în faţa alegătorilor, obţinându-se în final şi îmbunătăţirea calităţii actului legislativ şi a imaginii parlamentarismului în România.

„Societatea are nevoie de transparenţă. Noi, cei de la USR-PLUS, am pornit la drum solicitând transparenţă în instituţii. Și tocmai de aceea, trebuie să începem de la activitatea Parlamentului. Fiecare vot trebuie să fie asumat de cel care îl dă, pentru că doar aşa fiecare parlamentar poate fi responsabil în faţa votanţilor săi şi a societăţii. Transparenţa în avizele şi rapoartele comisiilor este esenţială pentru evitarea conflictelor de interese, a alianţelor subterane, a limitării eforturilor de reformă”, a afirmat deputatul USR-PLUS Cătălin Teniţă, unul dintre iniţiatorii proiectului.

„Proiectul este unul de transparentizare a activităţii parlamentarilor în comisii. Avizele şi rapoartele comisiilor parlamentare dau forţă sau blochează proiectele de lege în urma unor analize obiective – sau aşa ar trebui să fie. Este esenţial să existe asumarea votului de către parlamentari în comisii şi să se poată urmări voturile date de către cei care au responsabilitatea de a-i reprezenta pe români. În prezent, practica privind transparentizarea şedinţelor comisiilor nu este unitară. Mai mult decât atât, procesul actual nu e eficient. Avem transparenţa voturilor din plen, acum e momentul să facem pasul şi pentru voturile din comisii”, a arătat deputata Diana Buzoianu, în calitate de iniţiator al propunerii.

„Indiferent de situaţiile pe care sunt chemaţi să le judece şi să le gestioneze pe durata activităţii lor, parlamentarii trebuie să răspundă în faţa celor care i-au ales, iar activitatea lor trebuie să poată fi evaluată obiectiv şi transparent. Propunem ca în situaţiile în care votul este deschis, aceste voturi sa fie consemnate nominal în rapoartele şi avizele comisiilor”, a precizat şi deputatul Andrei Miftode.

Proiectul inițiat de deputații USR-PLUS propune completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor cu următorul alineat la art. 57 alin. (2): „(3) În situaţiile în care votul este deschis, votul fiecărui membru se consemnează nominal în rapoartele şi avizele comisiei.”

Propunerea USR-PLUS realizează şi o punere în acord a procedurii de vot din comisii cu cea din plen, transparentă în marea majoritate a cazurilor, consemnată ca atare pe site-ul Camerei Deputaţilor. Consemnarea nominală şi publicarea voturilor în comisii este, de altfel, o practica generală în democraţii consolidate precum Marea Britanie, Franţa, Olanda şi Statele Unite ori la nivelul Parlamentului European, subliniază deputații USR-PLUS. 

Proiectul ţine cont, potrivit inițiatorilor, și de recomandarea Comisiei Europene din 2018 conform căreia, în vederea optimizării transparenţei decizionale în România, este imperativă participarea tuturor cetăţenilor în procesele decizionale.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.