Evenimentul Zilei > Justitie > Parchetul Militar prezintă planul de anchetă în dosarul Mineriadei din 1990
Parchetul Militar prezintă planul de anchetă în dosarul Mineriadei din 1990

Parchetul Militar prezintă planul de anchetă în dosarul Mineriadei din 1990

Peste două zile, pe 23 iulie, o delegaţie a Asociaţiei „21 Decembrie 1989” va fi primită de conducerea Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La întâlnirea precedentă, din iunie 2015, şeful Secţiei Parchetelor Militare, generalul Ion Vasilache a promis că în aproximativ o lună, procurorii de caz vor fi în măsură să prezinte un plan de anchetă, în vederea finalizării Dosarului evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Asociaţia „21 Decembrie 1989” îşi menţine solicitările privind Dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor.

Asociația "21 Decembrie 1989" a marcat,luna trecută, 25 de ani de la Mineriadă. La masa rotundă desfășurată la sediul Asociației "21 Decembrie 1989" au participat senatorul Radu F. Alexandru, politologul Alexandru Gussi, Andrei Oișteanu (Grupul pentru Dialog Social), Dinu Zamfirescu — președintele Consiliului științific al IICCMER, prof. dr. Nicolae Constantinescu, avocații Antonie Popescu și Ionuț Matei, dar și victime ale Mineriadei.

Ei au vorbit despre evenimentele din zilele de 13 — 15 iunie 1990, dar și despre redeschiderea dosarului Mineriadei, la recomandarea Curții Europene a Drepturilor Omului.

Martori oculari

Prof. dr. Nicolae Constantinescu a povestit, la dezbaterea moderată de președintele Asociației "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieș, cum a fost în acele zile ale Mineriadei. El a povestit că, în noaptea de 13 spre 14 iunie 1990, a fost medic de gardă la Spitalul Colțea din Capitală. "Am văzut cu ochii mei lucrurile astea", a spus el, notând că, în ceea ce privește istoria Mineriadei, a existat în spațiul public "o sumă de minciuni, de dezinformări, de ticăloșii".

"Aici nu e vorba de politică, e vorba de istorie", a afirmat, la rândul său, Dinu Zamfirescu. El a spus că, în perioada Mineriadei, se afla la un congres la Copenhaga, unde a văzut, pe prima pagină a ziarelor, fotografii de la evenimentele din România. În opinia sa, în prezent, "este de întrebat ce s-a întâmplat după aceea", justiția dovedindu-se "pasivă" în această chestiune.

"Trebuie să se facă lumină, au fost încălcate flagrant drepturile omului", a subliniat Zamfirescu. "Nu avem voie să uităm. Să urmărim ce se întâmplă astăzi, pentru că suntem în aceeași situație de pericol ca la începutul anilor '90", a susținut Radu F. Alexandru.

Dosar redeschis la presiunile CEDO

Antonie Popescu și Ionuț Matei au vorbit despre redeschiderea dosarului Mineriadei, la recomandarea CEDO. "Decizia Marii Camere a CEDO a venit în urma unui recurs (…) și analiza Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului s-ar spune în câteva cuvinte cam așa — 'trecerea timpului, adică prescripție, în sensul juridic al termenului, nu scutește statul român de respectarea obligațiilor sale internaționale și nici pe autorii încălcărilor de răspunderea penală individuală a acestora. Obligațiile procedurale care decurg din articolele 2 și 3 — dreptul la viață, dreptul la libertate din Convenție — impun desfășurarea unui proces echitabil pentru a judeca responsabilii de crimele împotriva umanității săvârșite împotriva unor civili români, în cursul unei perioade agitate de tranziție către democrație'", a spus Antonie Popescu.

La rândul său, Ionuț Matei a vorbit despre stadiul dosarului Mineriadei. El a amintit că dosarul a fost închis în 2009, dar decizia a fost contestată de către Asociația "21 Decembrie 1989".

"În urmă cu o săptămână, am avut o întâlnire cu secția Parchetelor Militare care a preluat acest dosar al Mineriadei. Din păcate, dosarul de urmărire penală nu se află încă la secția Parchetelor Militare (…) în schimb, șeful secției Parchetelor Militare (…) și procurorii din subordine au întocmit un referat și au propus redeschiderea dosarului Mineriadei, redeschidere care a fost confirmată de către Instanța Supremă", a adăugat Matei. El a susținut că urmează astfel, cât mai curând, să înceapă cercetarea în dosar și, cel mai probabil, să fie reaudiate anumite părți.