Prin vizita în acel centru de refugiaţi, care va fi una cu caracter privat şi nu va fi mediatizată de televiziuni, Papa doreşte, potrivit Agerpres, să evidenţieze din nou tema primirii de migranţi în Europa şi va face acest lucru într-o ţară care menţine o politică dură împotriva migraţiei clandestine şi a ridicat un gard de 270 de kilometri de-a lungul frontierei cu Turcia.

La ora actuală, centrele de primire a migranţilor amenajate în Bulgaria au o rată de ocupare de numai 10%, procent mult inferior celui înregistrat cu câţiva ani în urmă în timpul valului masiv de refugiaţi.

Centrul de la Vrazdebna este unul dintre cele trei de acest fel existente în Bulgaria şi are o capacitate de 370 de persoane, în prezent fiind găzduiţi acolo circa 130 de migranţi, majoritatea familii siriene. Acest centru a mai fost vizitat în trecut şi de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, precum şi de fostul înalt comisar al ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres, în prezent secretar general al ONU.

Acest centru este considerat a fi unul ''model'', întrucât acolo refugiaţii primesc cu ajutorul unor ONG-uri precum Caritas sau Crucea Roşie tot ce le trebuie pentru un trai decent, precum şi cursuri de limbă pentru adulţi şi copii şi şcoală pentru cei mici.

Conform ONG-ului Caritas, în 2018 circa 2.500 de migranţi au cerut azil în Bulgaria, dintre care numai 712 au primit un statut de protecţie internaţională.

Bulgaria se numără printre ţările care au refuzat anul trecut să semneze pactul ONU privind migraţia, susţinut de Papa Francisc.

Te-ar putea interesa și: