Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc se roagă pentru pacea în Irak și cere respect pentru femei
Papa Francisc se roagă pentru pacea în Irak și cere respect pentru femei

Papa Francisc se roagă pentru pacea în Irak și cere respect pentru femei

Suveranul Pontif cere respect pentru femeile care au suferit cele mai profunde răni în conflictele din Irak.

De la Qaraqosh, unde s-a întâlnit cu comunitatea creștină care a suferit atrocităţile comise de ISIS, Papa Francisc amintește că „mamele consolează, oferă confort şi dau viață. Aș dori să mulțumesc din toată inima tuturor mamelor și femeilor din această țară, femei curajoase care continuă să dea viață în ciuda abuzurilor și rănilor. Fie ca femeile să fie respectate și protejate! Fie ca femeilor să li se acorde atenție și oportunități!”.

Pontiful s-a întâlnit la Qaraqosh cu comunitatea creștină care a fost alungată de ISIS în 2014 și care s-a întors recent în oraş. „Cu mare tristețe, privim în jur și vedem alte semne, semnele puterii distructive a violenței, a urii și a războiului. Câte lucruri au fost distruse! Și cât de mult trebuie reconstruit! Această întâlnire a noastră – a spus Papa Francisc – demonstrează că terorismul și moartea nu au niciodată ultimul cuvânt. Ultimul cuvânt îi aparține lui Dumnezeu”,” chiar și în mijlocul ravagiilor terorismului și războiului, putem vedea, cu ochii credinței, triumful vieții asupra morții”.

Înainte de asta, la Mosul, în nordul Irakului, pontiful s-a rugat pentru victimele războiului și conflictelor armate. „Aici, în Mosul, consecințele tragice ale războiului și ostilităților sunt deja mult prea evidente.

Papa Francisc se roagă pentru pacea în Irak și cere respect pentru femei

Ce cruzime că această țară, leagăn al civilizației, a fost lovită de o asemenea furtună inumană, cu lăcașuri antice de cult distruse și mii și mii de oameni, musulmani , creștini, yazidi, anihilați „de terorism”, în timp ce alții au fost strămutați cu forța sau uciși!”. „Cu toate acestea, astăzi, ne reafirmăm convingerea că fraternitatea este mai puternică decât fratricidul, că speranța este mai puternică decât moartea, că pacea este mai puternică decât războiul”.

Ruinele războiului sunt încă vizibile în Piazza delle Chiese. Străzile și bisericile orașului poartă semnele devastării. Mosul este blindat, are străzile goale și o prezență masivă de militari și forţe de poliție.

„Tragica reducere a numărului ucenicilor lui Hristos, aici și în Orientul Mijlociu, este o pagubă incalculabilă nu numai pentru oamenii și comunitățile în cauză, ci și pentru societate”, a spus Papa. „Un ţesut cultural şi religios atât de bogat în diversitate este slăbit de pierderea oricăruia dintre membrii săi. La fel ca într-unul din covoarele voastre artistice, un fir mic rupt, poate deteriora tot întregul”.

TRADUCERE: RADOR