Evenimentul Zilei > Social > Papa Francisc se pregăteşte de o vizită istorică în Irak
Papa Francisc se pregăteşte de o vizită istorică în Irak

Papa Francisc se pregăteşte de o vizită istorică în Irak

Acceptând invitația Republicii Irak și a Bisericii Catolice locale, Papa Francisc va face o călătorie apostolică în perioada 5-8 martie 2021.

Papa Francisc va efectua o vizită în Irak în perioada 5 – 8 martie 2021, a informat luni purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, citat de EFE. Aladar, papa Francisc va reveni la călătorile întreupte din cauza pandemiei de coronavirus începând cu un pelerinaj într-o zonă de conflict.

Papa Francisc va vizita Bagdad, Ur, orașul Erbil, Mosul și Bakhdida

Purtătorul de cuvânt a subliniat că papa va vizita Bagdadul şi oraşul antic Ur, unde se consideră că s-a născut Avraam, oraşul Erbil (capitala regiunii autonome kurde), alături de Mosul şi Bakhdida, din Guvernoratul Ninive. Programul detaliat al călătoriei va fi publicat la momentul potrivit şi va ţine cont de evoluţia urgenţei sanitare mondiale.

Papa Francisc şi-a exprimat de nenumărate ori dorinţa de a vizita această ţară pentru a oferi sprijin creştinilor persecutaţi de-a lungul atâtor ani şi de a călători pe un pământ care a suferit atât de mult.

Înainte de pandemia Covid-19, Papa Francisc şi-a exprimat în mod clar dorinţa de a vizita această ţară, a cărei populaţie ”martirizată” de război o evocă frecvent. Suveranul Pontif îşi exprima ”voinţa”, în 2019, la primirea reprezentanţilor unor acţiuni de ajutorare ale bisericilor orientale, de a vizita Irakul în 2020. De menţionat este faptul că papa Francisc l-a primit la Vatican, în ianuarie 2020, pe preşedintele irakian Barham Salih.

Vizita papei reprezintă un gest fără precedent al unui suveran al Bisericii Catolice

Această vizită fără precedent a unui papă ”simbolizează un mesaj de pace pentru Irak şi întreaga regiune”, se mai arată în comunicatul Ministerul irakian de Externe.

Câteva sute de mii de creştini în Irak, ortodocşi sau catolici, au fost ţinta atacurilor militanţilor din Statul Islamic, iar după retragerea acestora, mulţi dintre creştini au revenit în locurile de baştină. Papa Francisc a spus că este pregătit să vină personal să le aducă un mesaj de pace.

Războaiele şi conflictele succesive au determinat un exod al creştinilor din Irak şi din alte ţări din Orientul Mijlociu. Mica populaţie creştină din Irak, constând în câteva sute de mii de persoane, a avut în special de suferit în perioada când importante teritorii ale ţării s-au aflat sub controlul Statului Islamic. În Irak există atât o comunitate creştină ortodoxă, cât şi una catolică, informează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: