Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat „strategiile divergente” adoptate pentru combaterea pandemiei Covid-19, în deschiderea Adunării Mondiale a Sănătății.

„Am văzut expresii de solidaritate, dar foarte puțină unitate în răspunsul nostru la Covid-19. Țările au urmat strategii diferite, uneori contradictorii și cu toții plătim un preț ridicat”, a spus Antonio Guterres.

„Multe țări au ignorat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Drept urmare, virusul s-a răspândit în întreaga lume și se deplasează acum în țările din sud, unde ar putea avea efecte și mai devastatoare. Riscăm noi vârfuri și noi valuri” ale epidemiei, a adăugat el, fără a numi țările în cauză.

OMS nu s-a pronunțat asupra oportunității izolării sau nu, dar a recomandat să se analizeze, izoleze și să se trateze sistematic toate cazurile suspectate. Și oricare ar fi evoluția epidemiei în fiecare țară, OMS a solicitat respectarea și aplicarea măsurilor de distanțare fizică.

Țările au urmat aceste recomandări în diferite moduri și în diferite etape ale pandemiei. În Statele Unite, președintele Donald Trump a acuzat China că a ascuns apariția epidemiei și că a subestimat în mod deliberat gravitatea acesteia.

Suspectând că OMS și directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, au aprobat orbește linia de apărare a Beijingului, Trump a suspendat finanțarea americană pentru agenția ONU.

„OMS este de neînlocuit. Are nevoie de resurse sporite, în special pentru a oferi sprijin țărilor în curs de dezvoltare, care trebuie să fie cea mai mare preocupare a noastră”, a spus Guterres, în condițiile în care pandemia a progresat rapid în emisfera sudică și mai ales în Africa, unde sistemele de sănătate sunt adesea eșuate sau chiar inexistente, scrie France 24.

„Protejarea țărilor în curs de dezvoltare nu este o problemă de caritate sau generozitate, ci o chestiune de interes comun. Țările din Nord pot învinge Covid-19 doar dacă țările din Sud îl neutralizează în același timp”, a insistast Antonio Guterres.

Pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 a ucis cel puțin 313.611 de persoane la nivel mondial, de la primele cazuri oficiale din decembrie în China, potrivit unui raport publicat de AFP.

Criticile la adresa OMS nu vin însă numai de la Donald Trump. Conduita organizației în fața pandemiei a fost obiectul unor nemulțumiri din partea mai multor state.

Reproșurile încep de la întârzierea recunoașterii că transmiterea virusului între oameni a fost posibilă, la reticența de a declara urgența de sănătate publică la nivel internațional și continuă cu acuzații la adresa directorului Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora acesta s-ar afla în solda Chinei, influent membru și contributor al OMS.

„În ochii OMS, China are întotdeauna dreptate”, a declarat Donald Trump, luna trecută.

De altfel, China condusă de Xi Jinping a încercat în ultimii ani să-și întărească poziția în organizațiile internaționale, din care OMS.

Același OMS care a recunoscut medicina tradițională chineză în Clasificarea internațională a maladiilor, adoptată anul trecut.