Dincolo de toată lupta care se dă acum, ar merita, spune profesorul Davies, “să ne gândim la rezultatele probabile pe termen mai lung, iar în această privință, istoria este cel mai bun ghid”.

Nu e prima dată când omenirea se confruntă cu o asemenea amenințare. „Pandemiile și epidemiile majore sunt o caracteristică recurentă a istoriei umane. O adevărată pandemie este globală, dar termenul este folosit și pentru orice epidemie care se răspândește mult dincolo de originea sa geografică. În astfel de cazuri, este răspândit de oameni, dar și de cea a animalelor asociate cu noi, cum ar fi șobolanii și păduchii. Pandemiile sunt epidemii care se răspândesc în tot ceea ce am putea numi oicumenă, o parte a lumii care are o economie integrată și o diviziune a muncii, prin comerț și schimb. Ceea ce avem în zilele noastre este oicumenă cu adevărat globală”.

Există vreo legătură între globalizare și astfel de epidemii care tind să se răspândească pe suprafețe uriașe? Dr. Stephen Davies așa crede:”Dacă ne uităm la istoria pandemiilor, acestea tind să apară la sfârșitul unei perioade de creștere a integrării comerciale și economice pe o mare parte a suprafeței planetei. Acest lucru se explică prin faptul că acest proces de integrare produce mai multe rezultate, cum ar fi mult mai multă mișcare umană și o urbanizare crescută, care, la rândul lor, creează condiții pentru epidemii majore. Istoric pandemiile s-au răspândit de-a lungul rutelor comerciale și de schimb. Caracteristicile modului în care trăim acum fac ca o pandemie gravă să fie mai probabilă, în special din cauza  nivelului  ridicate de globalizare și a creșterii intensive a animalelor, care duce la apariția de noi agenți patogeni la animale și, apoi, la transferul spre oameni. Savanții sunt preocupați de acest lucru de ceva timp și au fost elaborate planuri de urgență, care acum sunt testate.

Care vor fi rezultatele acestei pandemii? Dr. Davies spume că istoria ne demontrează că „pandemiile duc la oprirea, întârzierea sau chiar inversarea procesului de integrare economică.  Probabil că vom vedea acest lucru acum. Va exista o perturbare gravă a lanțurilor de aprovizionare la distanță lungă și acest lucru va face ca mulți să se întoarcă înapoi către mai mulți furnizori locali, prin urmare, la o integrare a economiilor pe distanțe mai mici. Aceasta începuse deja înainte de epidemie. De asemenea, vedem mult mai multe controale asupra mișcării și nu numai peste granițele naționale, ci și în interiorul acestora. Acest lucru este puțin probabil să fie inversat complet, astfel încât vom vedea o întărire a granițelor și mult mai puține călătorii  internaționale și pe distanțe lungi. Pandemia va avea, de asemenea, un impact politic semnificativ. Epidemiile istorice slăbesc legitimitatea statelor și conducătorilor și coincid adesea cu tulburări  populare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE