Evenimentul Zilei > International > Pandemia de coronavirus, comparată cu Al Doilea Război Mondial. Afirmația a stârnit un mare scandal
Pandemia de coronavirus, comparată cu Al Doilea Război Mondial. Afirmația a stârnit un mare scandal

Pandemia de coronavirus, comparată cu Al Doilea Război Mondial. Afirmația a stârnit un mare scandal

După ce a comparat pandemia de coronavirus cu Al Doilea Război Mondial, un ministru din Cehia a declanșat un iureș. Apoi, și-a cerut scuze.

Scandal de proporții în Cehia, din cauza unei comparații făcute între pandemia de coronavirus și Al Doilea Război Mondial. Analogia a fost făcută de Jana Malacova, Ministrul muncii şi protecţiei sociale. Politicianul a spus într-o emisiune de la TV  că întreaga ţară s-a oprit din cauza pandemiei. Precizând că cel de-Al Doilea Război Mondial nu a determinat ceea ce a determinat actuala criză COVID-19. „Nicio altă situaţie nu i-a împiedicat vreodată pe copii să meargă la şcoală”. A spus ministrul de la Praga.

Afirmații lipsite complet de tact

Leo Pavlat, directorul Muzeului evreiesc din Praga, a replicat. Și a spus că, în timpul ocupaţiei germane, copiii evrei au fost, parţial, împiedicaţi să meargă la şcoală. Iar după iulie 1942 nu au mai putut deloc să meargă la școală. Pavlat a menţionat într-un comunicat că afirmaţiile ministrului muncii au fost „complet de lipsite de tact”. Având în vedere victimele Holocaustului.

Comparație între pandemia de coronoavirus și Al Doilea Război Mondial. Cehia, afectată grav de ambele evenimente

Peste 6 milioane de oameni au murit în Holocaust. Dintre care peste 80.000 de evrei cehi și-au găsit sfârșitul în lagăre germane. Până acum, în timpul pandemiei de coronavirus, 17.000 de cehi au decedat. Cehia are una dintre cele mai mari rate de infectare și de mortalitate din Europa. Rraportat la populația de aproximativ 10,7 milioane de locuitori.

Ministrul a revenit asupra afirmațiilor și și-a cerut scuze public din cauza comparației neinspirate

Ministrul Jana Malacova și-a cerut scuze și a spus că regretă că a făcut o asociere „nepotrivită”. Ea a dat asigurări nu a intenționat nicio clipă să pună în umbră tragedia celui de-al Doilea Război Mondial. „Am vrut doar să subliniez că trebuie să găsim o cale” de a redeschide școlile. A afirmat Malacova. Ea a precizat că închiderea școlilor este asemănătoare cu o foarte mare catastrofă, conform Agerpres.