Evenimentul Zilei > Social > Anunț MAE: Cehia a introdus noi restricții de intrare în țară. De când intră în vigoare
Anunț MAE: Cehia a introdus noi restricții de intrare în țară. De când intră în vigoare

Anunț MAE: Cehia a introdus noi restricții de intrare în țară. De când intră în vigoare

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, începând de sâmbătă, autorităţile din Cehia au revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul acestei ţări.

Restricții de intrare în Cehia! Începând de sâmbătă, autorităţile din Cehia au revizuit condiţiile de intrare a persoanelor pe teritoriul acestei ţări, anunță  Ministerul Afacerilor Externe. Astfel sunt interzise toate călătoriile neesenţiale pentru cetăţenii străini.

MAE: Noile condiții de intrare sunt valabile până pe 14 februarie

Potrivit unui comunicat al MAE, citat de Agerpres, noile condiţii intră în vigoare din 30 ianuarie și sunt valabile până la 14 februarie.

Începând de sâmbătă, sunt interzise toate călătoriile neesenţiale în Republica Cehă, pentru cetăţenii străini. Interdicția este independentă de clasificarea statelor de provenienţă în funcţie de nivelul de risc de infecţie.

Care sunt românii exceptați de la restricții?

Prin excepţie, cetăţenii străini (inclusiv cetăţenii români) pot intra pe teritoriul Republicii Cehe pentru motive întemeiate: întoarcerea la reşedinţă, relaţii de muncă, studii, raţiuni familiale. Astfel, sunt excluse călătoriile în scop turistic. S-au instituit controale ale Poliţiei, prin sondaj, la punctele de frontieră, inclusiv cu Slovacia.

MAE reaminteşte că persoanele care sosesc în Republica Cehă, inclusiv din România, trebuie să completeze Formularul de Localizare (Public Health Passenger Locator Form), disponibil la adresa www.prijezdovyformular.cz. Totodată, ei trebuie să prezinte la intrare rezultatul negativ al testului PCR pentru virusul SARS-CoV-2. Acesta nu trebuie să fie mai vechi de 72 ore. Testul poate fi realizat şi în Republica Cehă, în termen de maximum 5 zile de la sosire. Până la anunţarea rezultatului testării, persoana nu se poate deplasa pe teritoriul ceh.

Sunt exceptate de la aceste proceduri persoanele, inclusiv din România, care călătoresc pentru cel mult 24 ore, inclusiv în scop de tranzit.

Unde se pot adresa românii pentru asistență consulară?

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la telefoanele Ambasadei României: 00420 257 532090, 00420 257 533965 şi 00420 257 530426. Apelurile sunt preluate de către operatorii Call Center, în regim permanent. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul misiunii diplomatice: 00420 607 078501.

MAE recomandă, de asemenea, consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51905 şi praga.mae.ro.