În anunțul său de miercuri, șeful de stat din Cehia a declarat că procedura va începe curând, dar rămâne neclar dacă și când Praga va deschide o ambasadă în orașul sfânt, conform Times of Israel.

Procesul începe imediat, cu numirea unui consul onorific în Ierusalim, care va avea loc luna viitore și ar trebui să se finalizeze cu mutarea clădirii diplomatice.

Politicienii din Israel au susținut puternic discursul lui Zeman, în ciuda faptului că, în calitate de președinte, acest are puteri executive limitate. Prim-ministrul Andrej Babis se opune unei relocări complete a ambasadei, spunând că nu vrea să încalce politica Uniunii Europene.

„Vor fi, sper eu, trei faze ale mutării ambasadei cehe de la Tel Aviv la Ierusalim”, a  spus Zeman, din Cehia.

În România, un adevărat război politic a fost iscat de declarațiile liderului PSD Liviu Dragnea de la sfârșitul săptămânii trecute, când acesta a anunțat că România își va muta ambasada la Ierusalim.

Divergențele dintre Guvern și președintele Klaus Iohannis au creat un adevărat tsunami în România, dar și în afara granițelor, reanimând dezbaterea cu privire la politica Uniunii Europene privind conflictul Israel-Palestina.