Evenimentul ZileiInternationalPandemia a distrus un domeniu vechi de un secol. Premiile Oscar aduc o premieră

Pandemia a distrus un domeniu vechi de un secol. Premiile Oscar aduc o premieră

Pandemia a distrus un domeniu vechi de un secol. Premiile Oscar aduc o premieră
 În noaptea de duminică spre luni, la ora 3.00 ora României  va începe cel mai important eveniment cinematografic al anului, ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Ediția din acest an este una neobișnuită, din cauza pandemiei.

Este pentru pentru prima oară când multe dintre filmele care au intrat în competiție la Premiile Oscar vin de pe platformele de streaming. Explicația e simplă. Cinematografele din întreaga lume au avut de suferit din cauza carantinei și a restricțiilor, așa că producătorii de filme s-au orientat către lansările online.

Cinematografie sufocată

La cinematograful Cinema Village, din New York, angajații pornesc proiectoarele o dată la câteva luni, doar ca să se asigure că încă funcționează. În ultimul an, proprietarul Nick Nicolaou spune că și-a pierdut economiile, a cheltuit toate ajutoarele de la stat și a fost la un pas de divorț, doar ca să-și țină cele trei săli de cinema pe care le deține pe linia de plutire.

Nick Nicolaou, Cinema Village: „Ultimul an a fost ca un film horror de proastă calitate, pentru că nimic nu a mers bine. La un moment dat, am fost nevoiți să plătim câteva sute de mii de dolari în taxe de proprietate către Departamentul de Finanțe. Asta ne-a curățat.”

Nick are acum voie să-și deschidă cinematografele la capacitate redusă, potrivit regulilor din New York. Numai că trebuie să repare mai întâi pagubele provocate de câteva conducte crăpate din cauza gerului și asta pentru că cinematograful a stat închis atâta vreme.

Clare Sebastian, New York: „Posterele de la ultimul film proiectat aici în martie anul trecut sunt încă pe pereți. Atunci, afacerea a fost trecută pe linie moartă și a trecut mai bine de un an de când nu au mai avut niciun client, iar asta e o situație care se repetă în cinematografe din întreaga lume.”

În 2020, box-office-ul global a pierdut aproape trei sferturi din încasările înregistrate cu un an înainte. Multe săli independente și-au închis porțile definitiv, iar unele dintre marile lanțuri de cinematografe, cum ar fi AMC Entertainment, au fost aproape de faliment. Nu este mediul potrivit pentru a lansa un film, spune Sasie Sealy, regizoarea peliculei “Lucky Grandma”.

Sasie Sealy, Director, Lucky Grandma: „Am decis să facem o lansare virtuală în mai, în locul unei lansări fizice în august, pentru că habar nu aveam ce se va mai întâmpla în august. Covorul roșu a fost prin chat video, discuțiile cu publicul au fost pe Zoom, așa că totul a fost de-a dreptul suprarealist.”

Cinematografe independente și platforme de streaming online

Lansările virtuale, fie că este vorba despre cinematografe independente, fie de platforme de streaming online, au fost la ordinea zilei în 2020. Pandemia a accelerat schimbarea de perspectivă din industria cinematografică, iar sălile de cinema au trecut în planul secund.

Sasie Sealy, director, Lucky Grandma: „Netflix face mai multe filme pe an decât Warner Brothers, adică numărul de filme pe care îl finanțează e uriaș. Dacă vrei să faci un film, la ei te duci ca să obții finanțare. Lucrurile se schimbă.”

Pentru tinerii cineaști de la Hollywood, viitorul lor în industrie depinde de supraviețuirea cinematografelor independente și a festivalurilor de film, principalele locuri unde își puteau prezenta creațiile.

Și, în ciuda regulilor stricte de siguranță sanitară, proprietarii de cinematografe nu se dau bătuți.

Nick Nicolaou, Cinema Village: „Am supraviețuit multor vremuri dificile și voi reuși din nou. Energia aceea care e într-un cinematograf, acolo unde râzi și plângi împreună cu alții, acestea sunt amintirile care ar trebui să aibă însemnătate pentru oameni”, informează stirileprotv.ro.


Accesează: