Evenimentul Zilei > Economie > Până când vor suferi românii din cauza pandemiei? Va fi un şoc pentru mulţi!
Până când vor suferi românii din cauza pandemiei? Va fi un şoc pentru mulţi!

Până când vor suferi românii din cauza pandemiei? Va fi un şoc pentru mulţi!

Veste neagră pentru milioane de români: impactul pandemiei de coronavirus se va resimţi puternic până în primul trimestru al anului viitor.

Astfel, analiştii CFA România au estimat că deficitul bugetar anticipat pentru acest an este de 8,4%, iar declinul produsului intern brut va fi de 4,4% pentru 2020.

Totodată, rata şomajului a fost calculată la 7,3%. „Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 relevă:

impactul economic al coronavirusului – cea mai mare parte a respondenţilor (53,3%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021;

deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 8,4%;

evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%;

rata şomajului la finalul anului 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 7,3%”, se arată în comunicatul de presă remis Agerpres.

Conform sursei citate, va fi resimţită o depreciere a leului în următoarele 12 luni , astfel că valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608.

În acelaşi timp, peste 74% dintre participanţii la sondajul CFA România consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1000).

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%.

Este de remarcat faptul că peste 74% dintre participanţi (record istoric al sondajului) consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate”, se mai arată în comunicat.

De subliniat este şi faptul că în luna iunie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,9 puncte până la 34,1 puncte.

Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 16,8 puncte, iar CFA România anunţă că această evoluţie a fost cauzată de componenta de anticipaţii a indicatorului.

Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 2,7 puncte, până la valoarea de 22,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior,

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,2 puncte, până la valoarea de 40,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,9 puncte).

„La fel ca în ultimele 2 luni, şi în luna iunie se observă o majorare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipaţiile privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici”, a mai transmis Asociaţia CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

Sondajul a inclus şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

În plus, sondajul cuprinde elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, dar şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFAAZ), calificare administrată de CFA Institute (USA).

sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: