Modificările asupra legilor Justiției, operate în urma celor două ordonanțe de urgență au fost anunțate marți, de ministrul Tudorel Toader, care a precizat că funcțiile de conducere din Ministerul Public vor putea fi ocupate și de procurori care au fost judecători, iar persoanele care se află în prezent în aceste funcții cu delegare, le vor mai putea ocupa timp de 45 de zile. 

Toader a lansat anunțul istoric: „Avem două Ordonanțe de urgență.” Breaking news

„Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror şef la DNA, DIICOT, şef de secţie, toţi ceilalţi, funcţii care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcţii se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii şi până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanţa cu caracter de noutate? Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuiesc ocupate numai în condiţiile legii”, a declarat ministrul Justiţiei.

TOADER face SCHIMBĂRI RADICALE în Justiție! A trimis deja ORDONANȚA la CSM

În ceea ce privește OUG pentru selectarea celor trei propuneri de procurori pentru Parchetul European din partea României, Tudorel Toader a declarat că  se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.

„Noi trebuie să creem baza juridică pentru a putea selecta trei procurori, trei candidați dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României și se va proceda la fel în toate celelalte 21 de state. (…) Prin ordonanță putem crea baza legală, trimitem procurori la Bruxelles și acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea României. (…) S-a discutat și se va discuta o propunere privind competețele Parchetului European. Va avea doar competența – prevenirea, combaterea fraudelor la interesele financiare ale Uniunii Europene. Deja se discută de posibilitatea extinderii competențelor, pe fapte grave, transfrontaliere care necesită o ripostă comună europeană, poate internațională”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Reamintim că ordonanțele de urgență privind modificarea legilor Justiției au fost criticate de CSM, DNA și DIICOT, dar și de procurorul general Augustin Lazăr şi asociaţiile magistraţilor.