Proiectul de OUG transmis de Tudorel Toader spre avizare prevede aplicarea de către România a regulametului privind instituirea Parchetului European. După avizul CSM, va începe selecția procurorilor pentru cele 3 propuneri.

„Avizarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)”, se arată pe ordinea de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Duminică, Tudorel Toader a declarat că OUG pentru selectarea celor trei propuneri de procurori pentru Parchetul European din partea României se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.

„Noi trebuie să creem baza juridică pentru a putea selecta trei procurori, trei candidați dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României și se va proceda la fel în toate celelalte 21 de state. (…) Prin ordonanță putem crea baza legală, trimitem procurori la Bruxelles și acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea României. (…) S-a discutat și se va discuta o propunere privind competețele Parchetului European. Va avea doar competența – prevenirea, combaterea fraudelor la interesele financiare ale Uniunii Europene. Deja se discută de posibilitatea extinderii competențelor, pe fapte grave, transfrontaliere care necesită o ripostă comună europeană, poate internațională”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la RomâniaTV.