Osemintele Regelui Carol II-lea, mutate, astăzi, la Catedrală. Imagini istorice
- Sandra Săl ăgean
- 8 martie 2019, 17:00
La 66 de ani de la moartea sa, Carol al II-lea își va găsi odihna în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, lângă fiul său, Regele Mihai. Osemintele lui Carol al II-lea vor fi mutate în cadrul unor ceremonii care vor avea loc în zilele de vineri, 8 martie şi sâmbătă, 9 martie.
Vineri, 8 martie, la ora 18.00, 11 militari ai Batalionului Vânători de Munte 33 „Posada” din Curtea de Argeş, brigadă etalon a Armatei, vor scoate sicriul Regelui Carol al II-lea din capelă şi îl vor purta în cadrul ceremoniei militare în Vechea Catedrală, unde va fi aşezat pe catafalc. Stindardul Regelui, cel original, repatriat din Portugalia în 2003, şi o coroană albă de flori vor fi aşezate deasupra. Aceste momente vor fi filmate în exclusivitate de TVR, iar imaginile vor putea fi văzute în Telejurnalele TVR 1, TVR 2, TVR Internaţional. Academicianul Razvan Teodorescu, fost ministru al Culturii in perioada 2000-2004, unul dintre cei responsabili pentru repatrierea regelui Carol al II-lea al Romaniei va fi invitatul lui Radu Andrei Tudor la rubrica Tema Zilei din cadrul Telejurnalului.
„Carol al II-lea este singurul rege care, se consideră, ca s-a odihnit dupa moarte în afara bisericii. Capela în care a fost depus sicriul de la repatrierea din 2003 se află în curtea manastirii si este un loc improvizat, unde osemintele au asteptat 16 ani sa fie construita o Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala. Deşi în Portugalia, la înmormântare, Carol al II-lea a avut parte de onoruri de şef de stat, pentru că se inrudea cu regii Portugaliei, nu a avut parte de un loc de veci in biserica si de o slujbă ortodoxă, dupa datina romana. A asteptat sa isi doarma locul de veci intr-un lacas sfant ortodox timp de 66 de ani, dintre care 16 in Romania. Pentru că este gata noua Catedrală, se va face această reparaţie. La Curtea de Argeş urmează să mai fie aduşi, în următorul an, încă doi membri ai Familiei Regale, fratele lui Carol al II-lea, micutul print Mircea, rapus de febra tifoida in Primul Razboi Mondial, dar al carui loc de veci este acum in Castelul Bran, intr-o cripta care trebuie restaurata, şi Regina mamă Elena. Vor fi înmormântaţi tot in Noua Catedrala Regala si de la Curtea de Arges>, ne-a spus Camelia Csiki, realizator Ora Regelui , de la TVR.
Pe 9 martie, ceremonia funerară va începe la ora 12.00 cu un serviciu religios oficiat în Vechea Catedrală şi se va încheia cu ceremonia înhumării în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. Vor fi oficiate două slujbe, una în vechea Mănăstire Curtea de Argeș, unde au fost înmormântați primii regi ai României și o a doua ceremonie în noua necropală Regală. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei, MS Margareta va fi reprezentată la ceremonia funerară de principele Radu. De asemenea, la ceremonii vor lua parte principesa Sofia şi principesa Maria.
Carol al II-lea a trăit şi a murit în exil, în 1953, în Portugalia, la Vila Mary e Sol. Pentru că printre rudele sale erau si membri ai familiei regale portugheze, trupul neînsufleţit a fost dus la Panteonul Monarhilor de Braganza, de la Manastirea São Vicente de Fora din Lisabona, cu specificarea că sicriul va rămâne depus în acel loc până când va cădea regimul comunist în România. După Revoluţia din 1989, sicriul a a fost scos şi mutat din zona rezervată Regilor într-o debara, urmând ca noul guvern de la Bucureşti să decidă ce va face. Abia în 2003, la 14 ani de la căderea comunismului, Guvernul Năstase decide repatrierea. Ceremonia a fost coordonata de un colectiv format din reprezentanti ai Ministerului Culturii, sub conducerea ministrului Răzvan Theodorescu, reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului şi Principele Radu, din partea Casei Regale. Regele Mihai şi-a dat acceptul, dar în urma unor relaţii destul de reci cu Carol al-II-lea, nu a participat nici la funerarile din Portugalia, din 1953 şi nici la repatriere.
În urma acceptului dat de IPS Arhiepiscopul Calinic al Argeşului, sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea au fost aduse in 2003 la Curtea de Argeş, locul de odihnă al Regilor României. În vechea Mănăstire Curtea de Argeş sunt înmormântaţi primii regi ai României, Carol I şi Elisabeta, precum şi cei ai Marii Uniri – Ferdinand şi Maria nu au mai erau locuri libere şi atunci s-a decis construirea unei noi Catedrale la Curtea de Argeş. Sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea a fost depus într-o capelă în incinta mănăstirii Curtea de Argeş, unde au rămas timp de 16 ani.