Într-un comunicat de presă, Misiunea menţionează că şi-a trimis echipa în partea respectivă a zonei de securitate pe 14 septembrie şi a putut să observe o parte a unui exerciţiu pe porţiunea râului, în apropierea Tiraspolului, transmite TVR Moldova. Echipa a putut monitoriza aceste activităţi fără restricţii din partea FAT. Misiunea a împărtăşit imediat observaţiile sale cu toate delegaţiile din cadrul CUC prin intermediul canalelor stabilite, în conformitate cu Principiile de cooperare dintre Comisia Unificată de Control (CUC) şi Misiunea OSCE în Moldova din 2004.

Conform Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, exerciţiile militare în Zona de Securitate trebuie să fie autorizate de către CUC. Acest lucru nu a fost făcut în cazul de faţă.

Misiunea împărtăşeşte observaţiile sale cu toate delegaţiile din cadrul CUC şi cu toate statele participante ale OSCE, inclusiv ţara gazdă, prin intermediul canalelor stabilite.