Orez cu celule de carne de vită. Noua găselniță a cercetătorilor. Când vom avea pe masă aşa ceva

Orez cu celule de carne de vită. Noua găselniță a cercetătorilor. Când vom avea pe masă aşa ceva Orez cu celule de carne de vită. Sursa foto: Universitatea Yonsei

Orez cu celule de carne de vită. Cercetătorii din Coreea de Sud au dezvoltat un nou tip de aliment hibrid sustenabil, care cred că ar putea combate criza alimentară şi schimbările climatice. 

Orez cu celule de carne de vită, ar putea deveni noul aliment introdus în meniul zilnic. Noul tip de orez a fost cultivat în laborator de cercetători de la Universitatea Yonsei din Seul. Acest produs conţine celule musculare şi adipoase de vită. Rezultatul are aspectul unui orez roz, despre care echipa care l-a creat crede că ar putea oferi o alternativă la carne, cu o amprentă de carbon mai mică.

Orez cu celule de carne de vită, noua găselniță a cercetătorilor

„Imaginaţi-vă că obţinem toţi nutrienţii de care avem nevoie dintr-un orez proteic cultivat pe celule”, a declarat Park So-hyeon, coautor al studiului. „Orezul deţine deja un nivel ridicat de nutrienţi, însă adăugarea de celule provenite de la animale de fermă poate să crească şi mai mult acel nivel”, a adăugat el într-un comunicat de presă publicat miercuri, ziua publicării acestui studiu în revista Matter.

Boabele de orez au fost acoperite cu gelatină de peşte pentru a ajuta celulele de vită să se agaţe de ele, apoi au fost cultivate timp de 11 zile. Potrivit echipei de cercetători, în comparaţie cu orezul obişnuit, produsul final conţinea cu 8% mai multe proteine şi cu 7% mai multe grăsimi, fiind în acelaşi timp mai ferm şi mai sfărâmicios decât boabele naturale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul aliment lasă o amprentă a carbonului mult mai mică decât carnea

Noua versiune dezvoltată în laborator lasă o amprentă a carbonului mult mai mică decât carnea. De ce? Pentru că nu necesită creşterea animalelor. O activitate care consumă „multe resurse şi de apă şi care eliberează multe gaze cu efect de seră”, a spus Park So-hyeon.

Un vas de cultură pătrat care conține boabe roz, pe o bancă de laborator cu alte echipamente.

Boabele de orez, însămânțate cu celule de bovine. Sursa foto: Universitatea Yonsei

Pentru 100 de grame de proteine produse, s-a estimat că orezul hibrid eliberează mai puţin de 6,27 kg de CO2, adică de opt ori mai puţin decât producţia de carne de vită, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

Orez cu celule de carne de vită. Cât ar putea costa un kg

Dacă ar fi comercializat, acest orez hibrid ar fi o opţiune mai ieftină pentru consumatorii din Coreea de Sud, cu un preţ de vânzare estimat la circa 2,23 dolari per kilogram, în timp ce preţul cărnii de vită este de aproximativ 15 dolari per kilogram. Echipa sud-coreeană doreşte să amelioreze şi mai mult noul tip de orez înainte de comercializarea acestuia, astfel încât celulele să se poată dezvolta mai bine în boabe, sporindu-i valoarea nutritivă.

„Acum văd o lume întreagă de posibilităţi pentru acest aliment hibrid. El ar putea într-o zi să ofere ajutor alimentar în caz de foamete, să fie încorporat într-o raţie militară sau chiar să îi hrănească pe astronauţi”, a mai  spus Park So-hyeon, informează nature.com.