Evenimentul Zilei > Social > Orele de sport, cu mască? Consultările au ajuns la final. Opinia medicului pediatru
Orele de sport, cu mască? Consultările au ajuns la final. Opinia medicului pediatru

Orele de sport, cu mască? Consultările au ajuns la final. Opinia medicului pediatru

Ministrul Educației a anunțat condițiile în care elevii ar putea renunța la mască la orele de sport. Sorin Cîmpeanu s-a consultat cu reprezentanți din Sănătate.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că s-a consultat cu reprezentanții Ministerului Sănătății. După discuții s-a stabilit că ar fi acceptabile orele de sport la care elevii să nu poate mască. Însă  condiția este ca acestea să se desfășoare în aer liber.

S-a preluat modelul majoritar în țările Europei: fără mască la orele de sport

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că s-a luat în calcul că purtarea măștii nu este obligatorie la orele de sport, în cea mai mare parte a școlilor din Europa.

„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței. Aici se recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a explicat Cîmpeanu, potrivit Digi24.

Ministrul Educației spune că a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății. Soluția acceptată până acum ar fi că orele de sport s-ar putea desfășura fără mască doar dacă sunt ținute în spații deschise. Oficialul a precizat că discuțiile pe acest subiect vor continua.

„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de MS. Discuțiile vor continua”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Medicii aprobă purtarea măștii la orele de sport, cu condiția să fie în exterior

Chestionat dacă elevii ar trebui să poarte mască la orele de educație fizică, medicul pediatru Mihai Craiu a precizat că acest lucru depinde de vârstă, de starea de sănătate și de locul și intensitatea efortului sportiv.

„Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort. Hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată”, a spus medicul. Aceste precauții sunt pentru sportul în interior, potrivit lui Mihai Craiu. „Oxigenul în aer e de cam 21%. Când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%. Se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.

Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber – fără mască”, a recomandat pediatrul Mihai Craiu.