Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Orașul clanurilor. Editorial exclusiv EVZ de Călin Popescu Tăriceanu
Orașul clanurilor. Editorial exclusiv EVZ de Călin Popescu Tăriceanu

Orașul clanurilor. Editorial exclusiv EVZ de Călin Popescu Tăriceanu

Nu poate să mă convingă nimeni că șeful Poliției Române s-a întâlnit, noaptea ca hoții, cu șefii unui clan interlop fără acordul, cel puțin, al Ministrului de Interne, dacă nu un acord chiar mai de sus. 

Eu nu contest nevoia unei asemenea întâlniri pentru că sunt de acord că dialogul era necesar, ci m-a pus pe gânduri de ce acest subiect nu a fost rezolvat de un ofițer în grad și rang mult mai mic și într-o întâlnire la lumina zilei și nu pe ascuns.

Răspunsul logic este că șefii din Poliția Română au relații personale și privilegiate cu șefi ai lumii interlope și șefii șefilor poliției știu acest lucru. Am văzut asta și în cazul de la Caracal. Este destul de vizibil și acum. Așa că nu m-a mirat deloc să văd mișto-ul din online cu “clanul duduienilor organizează concurs pentru postul de șef al Poliției Române”.

Din păcate, în vreme ce clanurile interlope se organizează și coordonează, pe partea cealaltă lucrurile merg tot mai prost. Cel mai bun exemplu e Bucureștiul, unde avem câte o poliție locală în fiecare sector plus una la municipiu la care se adaugă și Poliția Capitalei care ține de Poliția Națională. Vă dați seama câți șefi, subșefi și pile de ale lor sunt în toate polițiile astea?

Mi s-ar părea mult mai eficient să unificăm toate structurile astea sub o singură pălărie, puternică, organizată, eficientă, capabilă să se lupte cu clanurile și cu oricine pune în pericol siguranța cetățeanului. Să-i dotăm, să-i antrenăm, să-i plătim pe măsura muncii pe care o fac și nu prin grile de salarizare care nu reflectă realitatea.   

Eu cred că subiectul combaterii infracționalității este atât de important încât merită să facem oricâte sacrificii pentru a nu pierde această bătălie. Nu cred că fenomenul poate fi ținut sub control așa cum se încearcă acum, prin înțelegeri discrete între clanuri și poliție, pentru că acesta este drumul spre un sistem mafiot. Vom asista la comiterea de fărădelegi cu aprobare de la Poliție și, la un moment dat, nu o să mai știm cine este poliția și cine este mafia sau șeful poliției va fi și șeful mafiei și invers.

Cu siguranță că primul pas în ținerea sub control a acestui fenomen este să descurajăm tinerii să facă parte din aceste clanuri. Cred că trebuie să le oferim o alternativă înainte de a folosi bulanul împotriva lor. Ei nu ajung peste noapte în aceste clanuri. Societatea trebuie să vădă aceste semne și să acționeze.

În al doilea rând, cred că șeful poliției din București este o poziție atât de importantă încât ar trebui scos de sub influența politică, chiar dacă ar fi să ajungem să-l alegem prin vot direct. Știu, pare prea american pentru noi, dar nu văd o soluție mai clară de a-l scoate de sub subordonarea politică, dar și de a ne responsabiliza pe fiecare dintre noi prin acest vot.

În al treilea rând, trebuie să găsim soluții pentru a monitoriza zonele de risc infracțional pentru a descuraja fenomenul. Trebuie să facem din prevenție o  politică de bază în lupta împotriva criminalității.

Nu putem să vorbim despre această problemă doar atunci când explodează câte o criză, pentru că vom sfârși în a gestiona o permanentă criză și este imposibil să câștigi lupta în asemenea condiții. Este nevoie să ne organizăm, pentru că ceilalți, care sunt de partea cealaltă a baricadei, știm că se organizează.

 

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: