După 12 ani de la semnarea unui acord de colaborare între Spitalul Municipal Lupeni și Primăria Uricani, locuitorii din orașului din județul Hunedoara rămân, din nou, fără asistență medicală. Medicii de la Lupeni nu mai merg la Uricani. Conflictul a fost tranșat în instanță, unde s-a ajuns ca urmare a unei acțiuni a Primăriei din Uricani, transmite publicația Informatia Văii Jiului.
Reprezentanții Spitalului Municipal Lupeni au câștigat acțiunea în apel, după ce, inițial, Judecătoria Petroșani a dat câștig de cauză Primăriei Uricani. Sentința a fost atacată, iar  Spitalul Municipal Lupeni a câștigat printr-o hotărâre definitivă a Tribunalului Hunedoara.
În Uricani trăiesc câteva mii de suflete și la orașul propriu – zis sunt arondate și localitățile Valea de Brazi sau Câmpu lui Neag. Aici nu există niciun spital, după ce în 2003 s-a luat decizia desființării instituției medicale. Fosta clădire ar fi urmat să se transforme într-o modernă unitate de asistență medico – socială, care să preia și cazurile sociale grave, la fel ca un azil.  Valoarea investiției, la vremea respectivă, a  fost calculată la 22 – 24 de miliarde de lei, însă de la bugetul de stat s-au alocat puțin peste 6 miliarde de lei și alte 2 miliarde de lei din bugetul local. Apoi, lucrările au fost stopate. Unitatea de asistență medico – socială a rămas doar la sadiul de proiect, pentru că nu erau întrunite toate condițiile impuse de legislație pentru funcționarea sau dotarea ei.
Conflictul a pornit de la documentul semnat în luna februraie 2007, un contract care avea ca obiect amenajarea în orașul Uricani, în locația fostului spital, a unui punct de lucru al Compartimentului de Primire Urgențe (extensie a CPU Lupeni) precum și asigurarea asistenței de specialitate prin cabinete medicale de specialitate ale ambulatoriului de la Spitalul Municipal Lupeni.  Acest acord a fost modificat în 2009 și s-a aprobat structura organizatorică a 6 cabinete medicale: medicină internă, ORL, oftalmologie, obstetrică ginecologie, pediatrie, gastroenterologie și un compartiment de primire urgențe ( CPU). Prin acel acord de colaborare, Primăria s-a obligat să asigure fondurile necesare amenajării corespunzătoare a spațiilor, să asigure o parte din dotări și să acopere costul utilităților (apă, energie electrică, deșeuri, etc) pe toată durata acordului de colaborare, să execute reparațiile capitale și cele curente ale spațiilor, în timp ce Spitalul Lupeni s-a obligat să asigure asistență medicală ,  să pună la dispoziție personalul medical de specialitate,  să asigure aparatura medicală necesară.
În documentele depuse la instanță, Primăria Uricani susținea că s-a implicat în amenajarea și dotarea ambulatoriului și a obținut și o finanțare, bani cu care au fost executate unele lucrări necesare și ar fi fost aduse echipamente medicale. Numai că, susțin oficialii administrației publice locale, „pârâtul a refuzat să-și îndeplinească obligațiile asumate prin acordul de colaborare în mod nejustificat și fără a aduce vreo explicație acestui fapt. Prin mai multe adrese (…) s-a solicitat pârâtului să înceapă activitatea în cabinetele medicale. La data de 05.09.2016, pârâtul a fost pus în întârziere”, după cum se arată în documentele instanței.
Spitalul din Lupeni arată, însă, că, începând cu data de 20.10.2016, în cabinetele de specialitate din Ambulatoriul – punct de lucru Uricani  se desfășoară activitate, spațiul este monitorizat video, există un administrator al clădirii angajat al reclamantei care se află în permanență acolo și care a confirmat prezența medicilor prin ștampilă și semnătură pe ordinele de deplasare, iar programul de funcționare al cabinetelor medicale a fost afișat. Numai că, spun aceștia, de la data semnării acordului, în 2007, și până în prezent au intervenit schimbări în situația încadrării cu personal la Spitalul Municipal Lupeni, numărul medicilor scăzând considerabil.
Mai mult medicii rămași au refuzat sistematic să accepte programul dirijat. Activitatea la CPU Uricani a fost suspendată conform Deciziei nr 103/2010 din lipsa personalului, în prezent la fiind angajați doar 5 medici urgentiști, iar începând cu luna iulie 2016 spitalul a rămas și fără medic gastroenterolog.