Opt ostatici au fost eliberați de teroriștii Hamas

Opt ostatici au fost eliberați de teroriștii HamasOstatică Hamas / sursa foto: captură video

Opt ostatici - trei israelieni și cinci thailandezi - au fost eliberați joi, în două etape, de teroriștii palestinieni din Hamas și se află acum în Israel, după 16 luni de captivitate, conform informațiilor furnizate de The Times of Israel, AFP și Reuters.

Acesta reprezintă cel de-al treilea schimb de ostatici contra unor teroriști palestinieni deținuți în Israel, țară care a menționat că cei cinci ostatici thailandezi au fost eliberați în afara acordului de armistițiu.

Opt ostatici au fost eliberați de teroriștii palestinieni

Ostaticii eliberați, Arbel Yehoud, Gadi Mozes, și cetățenii thailandezi Thenna Pongsak, Sathian Suwannakham, Sriaoun Watchara, Seathao Bannawat și Rumnao Surasak, au trecut granița în Israel, conform anunțului IDF. Cei șapte au fost escortați din Fâșia Gaza de către forțele speciale israeliene, după ce au fost predați de Crucea Roșie.

Forțele de apărare israeliene îi transportă acum la o unitate din apropierea frontierei pentru un prim control medical. Yehoud și Mozes se vor întâlni cu membrii familiilor lor la unitatea militară, în timp ce cetățenii thailandezi vor avea întâlniri cu oficiali din Thailanda.

Ieri a mai fost eliberată o tânără de 20 de ani

În dimineața anterioară, Agam Berger, o tânără de 20 de ani și membră a armatei israeliene, a fost eliberată. Îmbrăcată în uniformă verde măsliniu, ea a fost condusă printr-o mulțime de palestinieni adunați între clădiri grav avariate și printre grămezi de moloz în Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, înainte de a fi predată Crucii Roșii. Scenele au fost înfricoșătoare, cu o atmosferă de teamă de linșaj, într-o aparentă orchestrare din partea Hamas.

Tânăra a fost obligată să salute mulțimea după ce a primit un „cadou” din partea celor care o țineau captivă, precum și o ramă aurită cu „certificatul” eliberării sale. Un steag palestinian de câțiva metri era desfășurat pe scheletul unei clădiri cu cinci etaje, a cărei fațadă nu mai exista. Ulterior, vehiculele albe ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) au părăsit zona.

„Fiica noastră este puternică, credincioasă şi curajoasă”, se arată într-o declaraţie a familiei sale. „Acum Agam şi familia noastră pot începe procesul de vindecare, dar recuperarea nu va fi completă până când toţi ostaticii nu se vor întoarce acasă”, a comunicat familia.

Cei doi ostatici israelieni eliberați au fost răpiţi din kibbutzul Nir Oz

Cei doi ostatici israelieni eliberaţi, Gadi Moses, un bărbat de 80 de ani cu cetăţenie germană, şi Arbel Yahud, o tânără de 29 de ani, au fost răpiţi din kibbutzul Nir Oz în timpul atacului teroriștilor palestinieni asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Aceştia au fost prezentaţi într-un videoclip difuzat de Jihadul Islamic, o grupare teroristă palestiniană asociată cu Hamas, îmbrăţişându-se în faţa unor bărbaţi mascaţi, înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme negre.

Ulterior, Yahud a fost surprinsă în timp ce era predată Crucii Roșii, înconjurată de o mulțime tot mai numeroasă de palestinieni și militanți palestinieni înarmați, în apropierea casei bombardate a liderului Hamas, Yahya Al-Sinwar, care a fost ucis de Israel în orașul Khan Younis din sudul Gazei.

Netanyahu: Privesc cu groază imaginile șocante ale eliberării ostaticilor noștri

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a condamnat scenele de haos care au însoțit eliberarea a doi dintre ostaticii israelieni. „Privesc cu groază imaginile șocante ale eliberării ostaticilor noștri. Aceasta este o dovadă suplimentară a cruzimii inimaginabile a organizației teroriste Hamas”, a afirmat el.

Între timp, la Tel Aviv, manifestanți purtând portretele celor trei ostatici s-au adunat în Piața Ostașilor pentru a celebra eliberarea lor, exprimându-și bucuria prin strigăte, lacrimi și îmbrățișări.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook

Conform înțelegerii cu teroriștii Hamas, în schimbul celor trei ostatici israelieni eliberați vineri, urmează să fie eliberați 110 deținuți palestinieni, dintre care 30 sunt minori, iar alții sunt membri ai grupărilor palestiniene condamnați pe viață pentru implicarea în atacuri mortale în Israel. Aceștia vor fi transportați în Cisiordania sau Gaza mai târziu în acea zi.

Al patrulea schimb de ostatici, programat sâmbătă

Un al patrulea schimb de prizonieri este programat pentru sâmbătă, implicând eliberarea a trei bărbați, toți în viață, conform calendarului anunțat miercuri de către Israel. Totuși, Hamas a avertizat că viitoarele eliberări ar putea fi afectate, acuzând Israelul de întârzieri în livrarea ajutoarelor umanitare în Gaza, conform acordului de armistițiu. Israelul a respins aceste acuzații.

Până acum, șapte israelience - dintre care două au rădăcini în România - au fost deja eliberate în schimbul a 290 de palestinieni, pe 19 ianuarie, în prima zi a armistițiului, și din nou pe 25 ianuarie.

Acordul de încetare a focului prevede eliberarea a 33 de ostatici în schimbul a aproape 1.900 de palestinieni, într-o primă etapă de șase săptămâni. Totuși, autoritățile israeliene au avertizat că acest prim grup include opt ostatici decedați.

Palestinieni, Gaza. Sursa foto: x.com

Sute de mii de palestinieni s-au întors în Fâșia Gaza

Încetarea focului a facilitat un aflux de ajutoare internaționale în teritoriul asediat de Israel, unde nevoile sunt extrem de mari.

În timp ce aproape toți cei 2,4 milioane de locuitori ai regiunii au fost strămutați din cauza războiului, sute de mii s-au întors în nord începând de luni, după ce au parcurs pe jos kilometri întregi printre dărâmături.

În această primă etapă a armistițiului, se vor discuta detaliile celei de-a doua etape, care vizează eliberarea ultimilor ostatici și încheierea definitivă a conflictului. Etapa finală va include reconstrucția în Gaza și repatrierea trupurilor ultimilor ostatici decedați.

Conflictul din Gaza a fost provocat de atacul fără precedent al teroriștilor palestinieni din Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, care a dus la moartea a 1.210 persoane din partea israeliană, majoritatea fiind civili, conform unui raport AFP bazat pe date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite, 87 erau încă ținute ostatice până joi, dintre care cel puțin 34 au decedat, conform informațiilor furnizate de armata israeliană.

Ofensiva inițiată de Israel ca răspuns în Fâșia Gaza ar fi dus la moartea a cel puțin 47.317 persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de teroriștii Hamas.