Evenimentul Zilei > Actualitate > Operațiune dramatică, totul e contracronometru. Un grup de turiști a dispărut fără urmă pe munte, salvamontiștii îi caută
Operațiune dramatică, totul e contracronometru. Un grup de turiști a dispărut fără urmă pe munte, salvamontiștii îi caută

Operațiune dramatică, totul e contracronometru. Un grup de turiști a dispărut fără urmă pe munte, salvamontiștii îi caută

Salvamontiștii din județul Argeș intervin la această oră pentru recuperarea unor turiști rătăciți în zona vârfului Iezer. Aceștia nu au semnal la telefon, astfel că operațiunile de căutare sunt destul de dificile.

Salvamontiştii argeşeni de la Baza Salvamont Voina au fost sesizați prin numărul de urgență 112 că un grup de turiști s-au rătăcit în zona Iezer. Aceștia au pornit de urgență în căutarea lor, în cadrul unei operațiuni de localizare și recuperare.

Potrivit reprezentanților Salvamont Argeș, turiștii ar fi anunțat la 112 că nu au decât o lanternă și că au rătăcit drumul. Aceștia urmau să se întâlnească cu un alt grup de prieteni care urma să-i preia cu un autovehicul. Situația a devenit foarte difiiclă deoarece s-a lăsat o ceață densă și nu se mai puteau orienta să găsească drumul înapoi.

Zona în care se defășoară operațiunile de căutare este destul de dificilă deoarece a nins, iar zăpada s-a așternut într-un strat destul de gros. Este o zonă de munte în care a nins, iar stratul gros de zăpadă îngreunează căutările.

Salvamontiştii fac tot posibilul să îi găsească pe turiști, mai ales că s-a înserat, iar frigul şi zăpada de pe munte le poate pune vieţile în pericol. Operațiunile de căutare sunt în curs de desfășurare.

Adolescent răsturnat cu ATV-ul pe munte

În același context, un adolescent în vârstă de 15 ani, căzut duminică de pe ATV într-o râpă din Munţii Baiului. El a fost scos de salvamontişti şi transportat cu targa până la un drum forestier. De aici a fost preluat de un echipaj SMURD pentru a fi transportat la spital. Conform reprezentanţilor Salvamont Buşteni, tânărul a suferit o gravă fractură deschisă la un picior, având hemoragie.

„Un tânăr de 15 ani, a fost astăzi la un pas să-şi piardă viaţa în Munţii Baiului. Acesta se afla cu tatăl său şi cu alţi prieteni la o plimbare cu ATV-urile pe un drum foarte alunecos, acoperit cu zăpadă. Nu se ştie încă din ce motiv, victima a căzut de pe ATV şi s-a prăbuşit peste 10 metri într-o râpă. A suferit o gravă fractură deschisă la membrul inferior drept cu hemoragie.

Salvamontiştii din Buşteni şi cei de la ISU i-au acordat victimei primele îngrijiri la locul accidentului şi au transportat-o pe targă până la drumul forestier. De acolo a fost preluată de un UTV Salvamont şi coborâtă de pe munte. Un echipaj SMURD a preluat accidentatul din oraş si l-a dus la spital”, se menţionează în informarea a Salvamont Buşteni.