Vești de ultimă oră pentru românii care vor să ajungă în Poiana Brașov. Confirmare oficială. Video

Vești de ultimă oră pentru românii care vor să ajungă în Poiana Brașov. Confirmare oficială. Video

Salvamontiştii din Poiana Braşov au transmis de Crăciun un mesaj celor care nu au ajuns încă în celebra stațiune montană.

Pentru a le arăta ce au pierdut, salvatorii montani au publicat pe Facebook câteva imagini superbe din zonă. „Pentru toţi cei care nu aţi ajuns nici până la această oră pe pârtie, iată ce aţi pierdut″, au transmis salvamontiştii.  Altfel, amintim că pârtiile de schi din Poiana Braşov s-au deschis vineri, iar sute de turişti au profitat de vremea bună și de zăpada proaspătă.

Salvatorii montani au dezvăluit că sâmbătă, 25 decembrie, a fost înregistrat un incident cu un grup format din patru persoane. „Astăzi, 25-12-2021, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină pentru coborârea în stațiune a unui grup format din 4 persoane, care a rămas blocat în partea superioară a masivului, dupa închiderea instalațiilor de transport pe cablu.

Reamintim turiștilor că închiderea pârtiilor se face la jumătate de oră de la închiderea instalațiilor de transport pe cablu, adica în jurul orei 16:40.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfaturi pentru schiorii întârziați

Sfătuim schiorii mai puțin experimentați sau pe cei care nu cunosc bine domeniul schiabil să nu urce pe masiv în apropierea orei de închidere a instalațiilor de transport pe cablu, mai ales dacă vremea este nefavorabilă, cu condiții de ceață, deoarece în cazul în care întâmpină probleme, să poată coborî înapoi în stațiune cu acestea, se arată pe pagina de Facebook a celor de la Salvamont Poiana Brașov, se arată pe pagina de Facebook a celor de la Salvamont Brașov.

foto: facebook.com/Salvamont-Poiana-Brasov

„Serviciul Public Local Salvamont Brașov este singura structura abilitată să întreprindă acțiuni de salvare și căutare montană în Masivul Postăvaru.

Deși primele acțiuni de salvare montană sunt menționate încă de la începutul anilor 1900, serviciile salvamont apar că entitate abia în anul 1969, când intensificarea activității turistice în România și diligențele lui Aristide Stavros obligă autoritățile la dispunerea unei Hotărâri a Consiliului de Miniștri, cu privire la înființarea de formații salvamont.

Anul 1969 este anul în care la Brașov, alături de alte 13 centre la nivel național, este organizat serviciul salvamont. Tot Aristide Stavros este cel care coordonează pentru prima dată activitatea de salvare montană pe plan local și mai apoi la nivel de municipiu. Debutul salvamontului brașovean este strâns legat de practicanții de alpinism și asta datorită decorului geografic foarte ofertant pentru acest sport.

Componența primelor formații de Salvamont

La acea vreme, Brașovul deținea 3 dintre cele mai puternice cluburi de alpinism din țară, cu sportivi redutabili și antrenori pe măsură: Clubul Armata, care îl avea că antrenor pe regretatul Emilian Cristea, Clubul Dinamo, avându-l pe regretatul profesor Alexandru Floricioiu și Clubul Universitatea, instruit de Mircea Naghiu. Astfel, apar trei formații salvamont, conduse de Mircea Naghiu, Adrian Tănase și Mircea Opriș, cel din urmă, având că peste ceva vreme, alături de alții, să înființeze Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și la șefia căreia să se insataleze, pentru o perioada foarte lungă de timp.

Aceste formații aveau în componență lor membrii pe alese, schiori deosebiți și, bineînțeles, alpiniști desavârșiti, precum și cadre medicale specializate″, mai arată sursa citată.