Medicul din Comrat, plătit de Șor să voteze în locul pacienților, a ajuns pe banca acuzaților. Video
- Viorica Gheorghe
- 12 decembrie 2024, 15:25
Republica Moldova. Procurorii din UTA a Găgăuzia l-au trimis pe banca acuzaților pe medicul care, la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie 2024, a votat în locul pacienților. Cadrul medical de la azil din Comrat riscă o amendă usturătoare sau închisoare de până la trei ani.
Medic, trimis în judecată
Procurorii au constatat că, în timp ce alegătorii erau alături, medicul aplica personal ștampila, pretinzând că îi ajută. Acțiunile sale au fost surprinse de observatorii Promo-LEX.
„În timp ce alegătorii erau alături, medicul chiar dacă nu avea dreptul, pretinzând că-și ajuta pacienții, lua ștampila de la aceștia și personal o aplica în locul alegătorilor. Pentru un anumit candidat la funcția de președinte de țară și pentru o opțiune anume la referendum. Faptele se cuprind în imaginile video făcute publice de Asociația „Promo-LEX”. În cadrul urmăririi penale, procurorii au solicitat suspendarea din funcție a medicului, însă Judecătoria Comrat a respins demersul”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Acuzatorii i-au prezentat medicului din „Azilul pentru bătrâni Comrat” învinuirea pentru votarea în locul altor persoane, fără a avea acest drept.
„Potrivit Codului penal, infracțiunea comisă se pedepsește cu amendă în mărime de la 32.500 la 52.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 160 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani”, subliniază acuzatorii.
Recompense de la gruparea Șor, în schimbul voturilor
Asociația Promo-LEX a depus o sesizare cu privire la încălcarea secretului votului pentru 25 de alegători.
Ulterior, polițiștii și procurorii au desfășurat percheziții la Comrat, soldate cu reținerea medicului care a asistat la procedura de votare a persoanelor în etate.
„Oamenii legii au constatat că persoana reținută a contribuit activ la falsificarea buletinelor de vot. Prin votarea în locul altei persoane, dar și a aplicat abuzul față de funcția deținută pentru influențarea scrutinelor. S-a stabilit că persoana a admis acceptarea mijloacelor financiare coruptibile”, se arăta într-un comunicat al procurorilor.
De la domiciliul medicului au fost ridicate probe care ar dovedi transferurile obținute de medic prin sistemul PSB - Promsvyazbank. Acestea proveneau, conform acuzatorilor, din partea organizației criminale ȘOR.