Situație critică în Gaza. ONU a suspendat din nou ajutoarele umanitare

Situație critică în Gaza. ONU a suspendat din nou ajutoarele umanitare Sursă foto: X/Twitter

ONU a suspendat din nou livrarea ajutoarelor umanitare în nordul Fâșiei Gaza. Organizația Națiunilor Unite avertizat că o lipsă de hrană, malnutriția și răspândirea rapidă a bolilor ar putea duce la o „explozie a numărului de decese infantile în Gaza”. Cel puțin 90% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani din enclavă sunt afectați de una sau mai multe boli infecțioase

Programul Alimentar Mondial al  ONU (PAM) a anunțat că suspendă din nou distribuirea ajutoarelor în nordul Fâșiei Gaza, care se confruntă acum cu ”haos și violență”.

ONU suspendă ajutoarele umanitare din Gaza

ONU a suspendat deja în urmă cu trei săptămâni trimiterea de ajutoare alimentare în nordul Gazei, devastat de mai bine de patru luni de război, după o lovitură israeliană împotriva unui camion al unei alte agenții. Organizația Națiunilor Unite și-a reluat livrările duminică, dar, de atunci, camioanele sale au fost jefuite într-un context de haos total și violență”.

Scopul inițial fost de a aduce 10 camioane cu ajutoare alimentare pe zi în această regiune a micului teritoriu palestinian timp de șapte zile consecutive, pentru a „ajuta la oprirea valului de foamete și a disperării și pentru a construi încredere în rândul populației că este suficientă hrană pentru toţi”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Situație critică în Gaza. ONU a suspendat ajutoarele umanitare

Europa și Japonia sistează ajutoarele către UNRWA, dar continuă să ajute în mod direct civilii din Fâșia Gaza. Sursa Foto - UNRWA, Facebook

Situație critică în Gaza

Dar duminică, un convoi care se îndrepta spre orașul Gaza a fost înconjurat de o mulțime de oameni înfometați. „Personalul PAM a reușit să îndepărteze persoanele care au încercat să urce în camioane. Luni, mai multe camioane au fost jefuite între orașele Khan Yunes și Deir el-Balah, iar un șofer a fost molestat.

„Decizia de a suspenda livrările în nordul Fâșiei Gaza nu a fost luată cu ușurință, deoarece știm că asta înseamnă că situația de acolo se va deteriora și mai mult și că și mai mulți oameni vor fi expuși riscului de a muri de foame”, subliniază agenția ONU.

ONU a avertizat că lipsa hranei, malnutriția și răspândirea rapidă a bolilor ar putea duce la o „explozie a numărului de decese infantile”. Cel puțin 90% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani din Gaza sunt afectați de una sau mai multe boli infecțioase, potrivit unui raport al UNICEF. „Foamea și boala sunt o combinație mortală”, a declarat Mike Ryan, managerul pentru urgențe al OMS, într-un comunicat.

Nancy Pelosi solicită investigarea protestelor din SUA de FBI. Putin, bănuit că ar finanța războiul din Gaza

Proteste pentru încetarea războiului din Fâșia Gaza. Sursa Foto -Dreamstime

ONU a raportat o explozie a numărului de decese infantile din  Fâșia Gaza

Peste 2,2 milioane de oameni sunt amenințați de foamete în Fâșia Gaza, informează ONU. Războiul a fost declanșat de un atac fără precedent lansat pe 7 octombrie de comandourile Hamas infiltrate în sudul Israelului. Peste 1.160 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP bazat pe datele oficiale israeliene.

Armata israeliană a lansat o ofensivă care a provocat moartea a 29.092 de persoane în Gaza. Marea majoritate dintre ei sunt civili, notează publicația belgiană Lalibre.be.