Evenimentul Zilei > International > Oliver Hardy. Bran. Azi se împlinesc 127 de ani de la naşterea sa
Oliver Hardy. Bran. Azi se împlinesc 127 de ani de la naşterea sa

Oliver Hardy. Bran. Azi se împlinesc 127 de ani de la naşterea sa

Numele lui este asemuit cu dispoziţia de zile mari. Zâmbetul. Râsul sănătos chiar. Oliver Hardy. Bran. Partenerul lui Stan. Oliver deci. Azi se împlinesc 127 de ani de la naşterea sa.

A văzut lumina zilei pe 18 ianuarie 1892, în Harlem, statul american Georgia. Tatăl său era avocat.

Actor şi regizor, Oliver Norvell Hardy a rămas în istoria filmului ca Bran. Bărbatul corpolent cu figură ştrengărească.

Viaţa sa ca actor începe pe scenele din Sud, acolo unde scenografia era asigurată de vasele care alunecau, lin, pe cântecele fluviului.

Avea numai opt ani când apare pentru prima oară pe scenă. Numai că nu va rămâne aici pentru totdeauna. Din cauza unui conflict legat de aranjamente ale unor spectacole din Flodida, pleacă. Departe. Tocmai în Australia.

Revine în SUA şi obţine un contract cu “Pathe”, producător de elită. Cunoaşte o oarecare popularitate în serialul Wallingford.

Între 1918 şi 1925 regizează scurtmetraje. În 1925 se produce momentul de cotitură al vieţii sale. fiind angajat  la „Hal Roach”, îl cunoaşte pe Stan Laurel. Viitorul său partener de film.

„Lumea este plină de Laurel şi Hardy. Există mereu prostănacul căruia nu i se întâmplă nimic rău niciodată şi deşteptul care este, de fapt, mai prost ca prostănacul, doar că el nu ştie", iată cum a descris Oliver Hardy poveştile întruchipate de el şi de colegul şi prietenul său.

Bran rosteşte o frază care a intrat în legendă, adresată evident lui Stan. „This is another nice mess you've gotten me into!”. Ceea ce înseamnă că “asta e o altă încurcătură în care m-ai băgat”.

Este clar că nu ar fi putut avea succes unul fără altul. Comicul de situaţii avea nevoie de două caractere total diferite. Se şicanau unul pe altul, până la absurdul despre care se poate spune doar atât, că era de înaltă clasă.

Oliver Hardy se stinge în 1957, după ce cu un an mai devreme reuşise să slăbească 65 de kilograme. În ultimele imagini în care apare nu mai era corpolentul de altădată.

Stan Laurel era şi el, pe atunci, blonav. Încât nu poate să meargă la înmormântarea prietenul său. Atât a spus „Babe ar înțelege”.

Dra nicidecum nu trebuie să vorbim despre moartea lor. Pentru că Stan şi Bran au trăit pentru toate generaţiile care au urmat. Azi, nu mai puţin!