În opinia unor analişti, Zelenskiy este folosit de oligarhul Kolomoisky în răsbunarea sa împotriva lui Poroșenko. În timp ce lipsesc dovezile, criticii care susțin teoria nu sunt lipsiți de dovezi pe care le pot indica: Zelenskiy, în afară de faptul că, din punct de vedere tehnic, este un angajat al lui Kolomoisky ca o "stea" într-o rețea pe care o deține, a beneficiat de un timp de antenă semnificativ faţă de toţi ceilalţi angajaţi.

Comediantul, potrivit relatărilor din mass-media, a fost prezent în casa lui Kolomoisky de 13 ori în ultimii doi ani, uneori însoţit de avocatul oligarhului.

Atât Zelenskiy, cât și Kolomoisky neagă că ar exista o colaborare, Zelenskiy spunând că nu va acorda PrivatBank înapoi lui Kolomoisky, iar Kolomoisky spunea presei locale că, dacă guvernul vrea să mențină PrivatBank, să o facă – chiar dacă ar dori capitalul de 2 miliarde de dolari înapoi. 

Ambii bărbați spun, de asemenea, că întâlnirile și apelurile telefonice între ei nu au avut legătură cu politica în timpul campaniei 

Cu toate acestea Zelenskiy  va trebui, probabil, să decidă ce să facă cu PrivatBank care era deţinută de oligarhul Igor Kolomoisky. Pentru că, înainte de votul final, o instanță de la Kiev a declarat că preluarea PrivatBank a fost ilegală printr-o decizie cu implicații politice de anvergură.

Serhiy Leshchenko, potrivit newrepublic, un proeminent activist anti-corupție și membru al parlamentului cu o reputație de a fi una dintre cele mai incoruptibile figuri din politica ucraineană, a fost o figură izbitoare care a contribuit la victoria lui Zelenskiy.  Leshchenko a declarat recent într-un talk show local că încearcă să-l convingă pe Zelesnskiy să fie un "avocat anti-corupție". El nu neagă influența lui Kolomoisky asupra campaniei lui Zelenskiy.  

Zelenskiy "este o pagină goală", a declarat recent la un canal de televiziune din Ucraina. "Are un nivel foarte scăzut de cunoștințe specifice despre diferite lucruri și cred că avem, probabil, o șansă să-l prindem și să-l atragem de partea noastră.. Mai avem o șansă să scriem pe această pagină goală…".

 

Citește și: