Evenimentul Zilei > International > „Mașina rusească de spălat bani” a făcut noi „victime”. Complicele lui Plahotniuc, arestat la Moscova
„Mașina rusească de spălat bani” a făcut noi „victime”. Complicele lui Plahotniuc, arestat la Moscova

„Mașina rusească de spălat bani” a făcut noi „victime”. Complicele lui Plahotniuc, arestat la Moscova

Bancherul rus Oleg Kuzmin a fost arestat la Moscova. Acesta ar fi colaborat cu Vladimir Plahotniuc într-o schemă de spălare de bani.

Un tribunal din Moscova a eliberat un mandat de arestare pe numele unui fost membru al consiliului băncii European Express. Este vorba despre Oleg Kuzmin. Acesta a fost implicat în cunoscuta schemă Laundromat prin care au fost spălaţi peste 156 miliarde de dolari, dintre care 22,3 miliarde de dolari fiind scoşi din Rusia prin sistemul judiciar şi cel bancar din Republica Moldova. Ancheta penală de la Moscova a stabilit că Oleg Kuzmin a colaborat cu Vladimir Plahotniuc şi Veaceslav Platon, menţionaţi drept organizatori ai schemei criminale de spălare de bani, informează TVR Moldova.

Bancherul rus este suspectat de implicare în crimă organizată şi de spălare de bani. El s-ar fi ocupat de retragerea fondurilor din Rusia prin intermediul „spălătoriei ruseşti”. Conform anchetei penale, „bancherul a comunicat cu organizatorii comunităţii criminale: fostul preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, şi omul de afaceri Veaceslav Platon”.

Bancherul rus a recunoscut implicarea sa în extragerea fondurilor băneşti, dar neagă implicarea într-o rețea de crimă organizată. Avocatul bancherului a insistat că acţiunile atribuite lui Kuzmin au ţinut de activitatea antreprenorială şi a solicitat mandat de arestare la domiciliu.

Licenţa European Express Bank a fost revocată în 2014, după ce s-a constatat că peste 100 de firme ruseşti şi 20 de bănci au fost implicate în schema frauduloasă numită Laundromat, prin care s-au spălat sute de miliarde de ruble.

Schema de spălare de bani din Rusia prin sistemul bancar şi judiciar din mai multe ţări, inclusiv Republica Moldova, cunoscută drept „mașina rusească de spălat bani” sau „Laundromat” a fost deconspirată de jurnaliştii OCCRP, inclusiv Rise Moldova, în colaborare cu reporteri de la publicaţia rusească „Novaia Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi alte instituţii media.  Valoarea totală a acestor tranzacţii s-a ridicat la 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Printre beneficiari s-au numărat 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În Republica Moldova au fost spălate 22,3 miliarde de dolari.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: