Obligatoriu înainte să-ți cumperi mașină. Detaliul care te scapă de probleme
- Raluca Dan
- 29 ianuarie 2025, 20:25

Deținerea unei vehicul a devenit o necesitate în viața oamenilor, dar pentru a achiziționa o mașină este necesară o evaluare atentă a bugetului disponibil și a eforturilor financiare pe termen lung.
Veniturile recurente trebuie gestionate cu responsabilitate, iar, în absența unui fond de economii, un împrumut poate reprezenta o opțiune.
Alocarea unui buget în achiziționarea unei mașini
Achiziționarea unei mașini reprezintă reprezintă o decizie financiară importantă și necesită o planificare detaliată. Fiecare aspect, de la momentul cumpărării și până la alimentarea cu carburant și întreținerea periodică a vehiculului, trebuie observat cu atenție.
Un buget alocat pentru achiziționarea unei mașini trebuie stabilit, de asemenea, cu atenție și este mult mai necesar dacă vreți să cumpărați o mașină printr-un credit bancar.

Pușculiță. Sursa foto: Pixabay
Informații care trebuie luate în considerare
- Delimitarea clară a bugetului
Evaluați veniturile nete lunare și scădeți cheltuielile esențiale (chirii, utilități, alimente). Direcționați restul către un fond de rezervă sau economii pentru cumpărarea vehiculului. Dacă aveți nevoie urgentă de o mașină, stabiliți o sumă pe care o puteți aloca pentru plata ratelor.
- Costurile aferente
În plus față de prețul de vânzare-cumpărare al mașinii, fie nouă sau rulată, trebuie luate în considerare, de asemenea, taxele de înmatriculare, impozitele anuale și alte taxe adiacente.

Sursa foto: Pixabay
- Cheltuielile de întreținere, la fel de importante
În funcție de autoturismul ales, costurile ascunse includ tipul de combustibil (calitatea și consumul), cheltuielile anuale pentru întreținere sau reparații. De asemenea, este important să alocați un buget pentru eventuale schimburi de piese, în funcție de istoricul mașinii.
- Evaluarea opțiunilor de împrumut disponibile
Dacă bugetul nu permite o achiziție integrală a mașinii, evaluați cu atenție opțiunile de împrumut disponibile (credite auto, leasing). Comparați ratele dobânzilor oferite de instituțiile financiare analizați durata împrumutului, precum în vedere perioada de rambursare care se potrivește cel mai bine cu bugetul alocat.
- Impactul financiar
Când vă gândiți la rambursarea unui împrumut, este esențial să estimați cheltuielile pe termen lung. Pe baza veniturilor, evaluați pragul unei rate lunare pe care o puteți achita fără a afecta celelalte cheltuieli, având grijă ca această sumă să nu fie inclusă în economii. De asemenea, analizați datoriile existente pentru a evita supraîndatorarea.
Calcularea unui potențiale rate
Crearea unui fond de economii vă permite să faceți față mai ușor situațiilor neprevăzute, cum ar fi defecțiuni ale aparatelor electrocasnice sau ale mașinii. Totuși, costurile pentru reparații sau înlocuirea pieselor pot deveni semnificative. În aceste cazuri, este adesea mai convenabil să optați pentru înlocuirea bunului respectiv cu unul nou sau second-hand, în funcție de situație.

Sursa foto: Pixabay
Printr-o analiză realistă a bugetului și o planificare adecvată, puteți determina dacă sunteți pregătiți pentru achiziția unei mașini.
Spre exemplu, dacă venitul dumneavoastră lunar net este de 4500 lei, cheltuielile esențiale și recurente (chirii, utilități, hrană, îmbrăcăminte) ajung la 2500, veți dispune de 2000 lei pentru cheltuieli neprevăzute și economii.
Experții recomandă ca rata lunară a unui credit să nu depășească 30-40% din venitul net, ceea ce ar însemna 1350 lei (o pondere de 30% pentru o rată lunară confortabilă) sau 1800 lei (o pondere de 40% pentru o rată lunară maximă), relatează Libertatea.ro