Bugetul pe 2025. Ultimele calcule făcute la Ministerul de Finanțe. Cele mai mari tăieri

Bugetul pe 2025. Ultimele calcule făcute la Ministerul de Finanțe. Cele mai mari tăieri Sursa foto: Dreamstime.com

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut precizări legate de buget. Potrivit oficialului, statul trebuie să reducă propriile cheltuieli. Prin urmare, bugetul Administrației Prezidențiale urmează să scadă cu 10%, iar cel al Senatului cu 5%.

Buget 2025. Tăieri de cheltuieli la Administrația Prezidențială, Senat și Camera Deputaților

Ministrul Finanțelor a transmis că au început consultările legate de bugetul pe 2025. Pentru un stat „mai suplu” și atragerea unor „investiții masive”, tăierile de cheltuieli au fost luate în calcul.

În acest an, Administrația Prezidențială va avea un buget mai mic cu 10%. De asemenea, cel al Senatului ar urma să scadă cu 5%, iar cel al Camerei Deputaților cu 9%.

„Am agreat că statul trebuie să reducă, în primul rând propriile cheltuieli. Astfel, bugetul Administrației Prezidențiale scade cu 10%, bugetul Senatului cu 5% și bugetul Camerei Deputaților cu 9%”, a precizat ministrul Tanczos Barna.

Investiții masive

Oficialul a subliniat că vor fi făcute investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice.

În 2025, bugetul pentru educație va fi mai mare cu 10%, în timp ce sectorul transporturilor va avea cu 20% mai mulți bani decât anul trecut. Totodată, bugetul Ministerului Sănătății ar urma să fie mai mare cu 50% față de 2024.  O creștere la fel de mare va fi și la Ministerul Mediului.

Tanczos Barna

Tanczos Barna. Sursa foto: Facebook

„În schimb, investim în viitor, în îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice. Bugetul pentru educație crește cu 10%, Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulți bani, Ministerul Sănătății va avea un buget mai mare cu 50% față de 2024, și Ministerul Mediului o creștere de 51%”, a adăugat ministrul.

Buget 2025. Autostrăzile și spitalele, pe lista priorităților

Ministrul a explicat că banii alocați în aceste sectoare vor fi folosiți pentru continuarea lucrărilor la finalizarea lucrărilor la autostrăzile Sibiu-Pitești, Sibiu-Făgăraș, Focșani-Bacău, Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, precum și reabilitarea liniilor de cale ferată.

De asemenea, sumele alocate la Ministerul Sănătății vor fi folosite pentru construcția spitalelor regionale.

„Vor beneficia de fonduri proiectele de construcție a spitalelor regionale de urgență Craiova, Iași și Cluj, și vom avea investiții semnificative în sisteme de apă și canalizare, cât și în centrele de colectare selectivă a deșeurilor”, a adăugat oficialul.

Vor fi construite campusuri noi

„Bugetul va susține Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar și digitalizarea universităților, dar și construcția de campusuri pentru învățământul dual.

Așa cum am promis, România va avea un buget cumpătat, prin care punem statul la dietă, care va asigura plata salariilor și pensiilor, investiții masive în economie și fonduri consistente pentru dezvoltarea localităților”, a încheiat Tanczos Barna.