Coaliția discută astăzi bugetul pe 2025 și efectele ordonanței-trenuleț
- Andrei Pospai
- 27 ianuarie 2025, 14:54

Coaliţia de guvernare se reuneşte astăzi pentru a discuta despre bugetul de stat, în condițiile în care agentiile internaționale de rating retrogradează România în mod constant. Liderii PSD, PNL și UDMR vor vorbi, de semenea, și despre candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, dar și despre ordonanța-trenuleț.
Partidele vor încerca să stabilească o primă formă a structurii bugetului pe 2025. De asemenea, se vor lua măsuri de reorganizare şi restructurare în structurile statului.
Bugetul de stat pe 2025 trebuie să fie gata în câteva zile
Un alt subiect fierbinte pe ordinea de zi va fi cel al efectului Ordonanţei Trenuleţ, în contextul protestelor tot mai dese din ultima perioadă.
Bugetul de stat pe 2025 ar trebui finalizat în câteva zile, pentru a intra la votul Parlamentului la începutul lunii februarie.

Deficit bugetar. Sursa foto: Pixabay
În urmă cu câteva zile, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că România are un deficit bugetar de țară în război și că este la fundul sacului. "8,6% deficit într-un an de pace, fără niciun eveniment extraordinar, e dincolo de cât poate fi considerat cât de cât acceptabil", a comunicat instituția.
Previziuni sumbre
Săptămâna trecută, S&P Global a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă. Agenția spune că decizia este o consecință a riscurilor fiscale şi externe ridicate din România.
S&P nu se așteaptă ca deficitele să scadă sub 6% din PIB înainte de 2028. Totodată, agenția prevede că datoria publică va depăşi 60% din PIB până în 2027.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că agenţia nu modifică ratingul de ţară, România fiind în continuare recomandată investitorilor, dar că mesajul S&P este unul cât se poate de clar și obligă țara noastră să ia măsuri cât mai rapide pentru reducerea deficitului bugetar.
Ministrul a adăugat că Guvernul va trebuie să împrumute în 2025 circa 231 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetar, planificat la 7%.