Evenimentul Zilei > Justitie > Obiectivele ministrului Justiției. Desființarea SIIJ și o lovitură dată magistraților
Obiectivele ministrului Justiției. Desființarea SIIJ și o lovitură dată magistraților

Obiectivele ministrului Justiției. Desființarea SIIJ și o lovitură dată magistraților

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a susținut ieri, o conferință de presă în cadrul căreia a punctat principalele obiective ale mandatului său. 

Principalele puncte vizate la acest sfârșit de an se referă faptul că va trimite Consiliului Superior al Magistraturii un proiect de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în vederea obţinerii unui aviz din partea acestei instituţii. Proiectul trebuie să primească mai întâi un aviz din partea CSM, după care el va fi aprobat de către Guvern şi apoi va fi depus în Parlament.

Mai mult Stelian Ion a vorbit și despre creșterea vârstei de pensionare a magistraților

„Încă de la preluarea acestui mandat, am discutat în cadrul Direcţiei de elaborare acte normative, în sensul de a face unele corecturi proiectului de lege referitor la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie şi a trimite acest proiect către Consiliul Superior al Magistraturii în vederea obţinerii unui aviz. Am făcut acest lucru, iar în cursul zilei de astăzi vom trimite către CSM proiectul. Vreau să vă fac precizarea că, din proiectul iniţial de lege, am păstrat doar partea referitoare la desfiinţarea SIIJ, eliminând celelalte articole care se refereau la aşa-zisele super-imunităţi ale judecătorilor şi procurorilor, pe care nici aceştia nu le ceruseră şi care, din punctul meu de vedere, nu îşi aveau locul în acest proiect de lege. Am avut o colaborare bună cu CSM până în prezent, am obţinut acele avize şi sunt optimist că şi pe viitor se va întâmpla acelaşi lucru şi vom obţine un aviz din partea CSM pe acest proiect de lege”, a spus Stelian Ion.

„Ca interval de timp, este greu să estimezi cu exactitate, dar îmi doresc ca până la sfârşitul lunii martie, cel târziu, să avem adoptat un astfel de proiect şi să intrăm în normalitate. Este un termen pe care îl consider rezonabil şi care poate fi îndeplinit, dar nu ţine numai de instituţia noastră. Noi ne vom face treaba cu celeritate să spun aşa, va ţine şi de Parlament, însă vă pot spune că avem o colaborare bună cu Parlamentul şi sunt convins că lucrurile vor merge accelerat şi acolo”, a mai afirmat ministrul Justiției.

El a adăugat că va trimite către GRECO un răspuns, în care se va menţiona faptul că în programul de guvernare este stabilită ca prioritate desfiinţarea SIIJ.

Creșterea vârstei de pensionare a magistraților

Ministrul a ținut să precizeze că este îngrijorat de cererile mari de pensionare în rândul magistraților în condițiile în care se constată o lipsă evidentă în justiție de procurori și judecători.

„Există multe cereri de pensionare care pe mine mă îngrijorează. De asemenea, pe viitor este foarte clar faptul că vom face o discuţie şi vom propune creşterea vârstei de pensionare astfel încât un magistrat să nu mai poată ieşi la pensie la 48 de ani. Cu tot respectul, cred că abia de la această vârstă magistraţii sunt în toată puterea, au experienţă deplină şi pot da cel mai mult justiţiei”, a conchis Stelian Ion.