Evenimentul Zilei > Politica > Oamenii din spatele lui Klaus Iohannis
Oamenii din spatele lui Klaus Iohannis

Oamenii din spatele lui Klaus Iohannis

În campania electorală, toate refl ectoarele sunt pe candidat. În umbra sa se află o echipă care are grijă de fiecare detaliu, de la mesajele publice la organizarea mitingurilor sau a mesajelor online.

Oficial, cel care a condus campania candidatului ACL la Președinție, Klaus Iohannis, a fost Vasile Blaga, la acel moment președinte al PDL.

În spatele lui Blaga s-a aflat un prim-eșalon de lideri liberali, iar în rândul doi un grup restrâns de tineri activiști PNL. Liderii PDL au fost alături de Iohannis, dar mai puțin implicați în organizare.

Blaga, mitul marelui organizator

Cel care a fost în fruntea campaniei ACL, Vasile Blaga, a mai avut această misiune și în 2004, când a lucrat pentru Traian Băsescu. De altfel, înainte de a prelua Președinția PDL, Blaga a fost ani îndelungați fie secretar general al PDL, fie vicepreședinte pe probleme organizatorice.

În 2009 nu a fost șeful campaniei lui Băsescu pentru că a ocupat funcția de ministru interimar la Interne. Meritele sale de organizator au început să fie contestate după ce, în 2008, a pierdut competiția cu Sorin Oprescu pentru funcția de primar al Capitalei, iar, în 2012 și 2014, când era președintele PDL, a pierdut alegerile parlamentare, respectiv europarlamentare. În campania lui Iohannis, co-președintele ACL a avut în sarcină organizarea și coordonarea filialelor.

Comunicarea, în mâna Alinei Gorghiu

Unul din cele mai contestate aspecte ale campaniei lui Iohannis, comunicarea, a fost asigurată de deputata Alina Gorghiu. Ea a fost cea care a reprezentat ACL la negocierile cu PSD – din partea căruia a participat Liviu Dragnea – pentru stabilirea formatului dezbaterilor din turul doi.

Negocierile au eșuat, iar Iohannis a decis în pripă să se prezinte la dezbaterea de la Realitatea TV, moderată de Rareș Bogdan. Gorghiu a provocat controverse atunci când Biroul de presă al PNL a cerut jurnaliștilor să ilustreze știrile despre ea doar cu fotografiile oficiale transmise de la partid.

Între liderii PNL care au făcut parte din staff s-a aflat și deputatul Dan Motreanu, care s-a ocupat de mitinguri, și Eduard Hellvig, care a coordonat mediul online.

Strategul Mihalache

Mesajele transmise de Klaus Iohannis au fost pregătite de Dan Mihalache, secretarul general adjunct al PNL, unul din viitorii consilieri prezidențiali. În eșalonul doi al echipei de campanie s-au aflat mai mulți liberali tineri, printre care băimărenii Radu Negulescu și Ionel Bogdan.

Negulescu este om de afaceri și Ionel conducerea Tineretului Național Liberal. „Am supărat că am spus că am fost o mână de oameni. Scuze, nu m-am exprimat bine. Să reformulez: în poza de mai jos câțiva dintre oamenii (nu mulți, o mână) care au muncit de dimineața până noaptea în sediul de campanie”, a scris, după victoria lui Iohannis, pe Facebook, Iulia Huiu, și ea parte a staff-ului lui Iohannis

Echipa Dragnea, atacată pentru eșecul lui Ponta

Campania prezidențială a premierului Victor Ponta, a fost condusă de Liviu Dragnea, atacat acum de colegii săi de partid cu acuzația că ar fi vinovat de pierderea alegerilor.

Purtător de cuvânt al campaniei a fost alt personaj controversat, Gabriela Firea, cea care a afirmat că: „A fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii. (…) Nu eşti un om complet fără să creşti un copil”. Pe linie de partid, adjuncții lui Dragnea au fost secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi și senatorul Darius Vâlcov, numit ulterior ministru delegat pentru buget.

Deputatul PSD Sebastian Ghiță a fost președintele PSD Online până acum o lună și, într-o declarație recentă la TVR 2, recunoștea: „Nu mă așteptam ca Partidul Facebook și Partidul Diaspora să influențeze decisiv alegerile”. Bogdan Teodorescu, prieten și consultant Dincolo de echipa provenită din activul de partid, s-a aflat un aparat tehnic coordonat de Bogdan Teodorescu. Acesta este consultant politic de peste 18 ani, în 1996 el fiind în staff-ul lui Emil Constantinescu. Într- un text scris pentru Evenimentul zilei, Teodorescu arăta că este prieten de familie cu Victor Ponta. „O seară la el pregătită la fel de bine de Daciana, arată acum la fel ca în urmă cu câțiva ani, când era doar un politician în devenire”, relata consultantul politic relația sa cu președintele PSD.

Managerul american

Presa a relatat că Victor Ponta a beneficiat și de serviciile unui consultant american, Mitch Stewart. El este fondator al companiei „270 Strategies” și a lucrat atât în 2008, cât și în 2012, pentru președintele SUA, Barack Obama. În 2008, Mitch Stewart a condus campania lui Obama în statul Iowa, în 2012 a avut titlul de „Battleground States Director”, el pregătind strategia în nouă din 10 state esențiale pentru obținerea victoriei. În septembrie 2014, Antena 3 a prezentat un interviu cu Stewart, numindu-l drept „strategul lui Barack Obama”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: