O rețea internațională de infractori, anihilată după ce a făcut prăpăd online. Pagube de peste 30 de milioane de euro

O rețea internațională de infractori, anihilată după ce a făcut prăpăd online. Pagube de peste 30 de milioane de euro

O rețea internațională cu ramificații în mai multe țări a fost anihilată după ce a pus la cale o escrocherie căreia i-au căzut multe victime ce sperau să se îmbogățească din tranzacții online.

La data de 11 mai, polițiștii din mai multe țări au efectuat arestări și percheziții în legătură cu site-urile web presupuse frauduloase: Tradorax, Tradervc, Kayafx, Kontofx și Libramarkets.

De asemenea, poliția israeliană a arestat luna trecută un suspect într-o presupusă înșelătorie cu 30 de milioane de euro (36 milioane de dolari), potrivit Europol. Într-o „zi de acțiune” transfrontalieră, care a avut loc pe 11 mai, cinci persoane au fost reținute în Bulgaria și una în Israel, în legătură cu ceea ce Europol a descris drept „un sistem de fraudă organizat”. Ulterior, în acest caz au mai fost arestați cinci suspecți din Spania.

Arestări în mai multe țări, după o înșelătorie elaborată care a făcut pagube de 30 de milioane de euro

Acțiunea a fost coordonată de poliția germană, care a primit sprijin din partea forțelor de ordine din Bulgaria, Israel, Letonia, Macedonia de Nord, Polonia, Spania și Suedia, conform timeofisrael.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presupusul sistem de fraudare a implicat centrele de apeluri telefonice din Bulgaria și Macedonia de Nord. Pagubele din presupusa schemă de fraudă s-au ridicat la aproximativ 30 de milioane de euro, conform sursei citate. Suspecții au operat site-urile de tranzacționare online presupuse a fi frauduloase: Tradorax, Tradervc, Kayafx, Kontofx și Libramarkets. Site-urile au oferit investiții în opțiuni binare, CFD-uri și criptomonede.

Cei păcăliți investeau fictiv în opțiuni cu risc ridicat sau criptomonede

Tradorax a folosit platforma furnizată de SpotOption din Israel, care a fost acuzată de fraudă de către Comisia pentru valori mobiliare din Statele Unite ale Americii (SUA), în aprilie, în timp ce TraderVC și Libramarkets au folosit o platformă software cunoscută sub numele de Panda TS.

Potrivit Europol, rețeaua criminală a făcut mii de victime, agățate prin publicitate pe rețelele sociale și motoarele de căutare. Aceste victime ar fi fost păcălite să investească în opțiuni cu risc ridicat, CFD-uri sau criptomonede. Cu toate acestea, potrivit poliției germane, banii nu au fost niciodată investiți, ci pur și simplu furați din conturi de presupușii fraudatori.

Suspecții au folosit un software care putea să manipuleze pentru a arăta victimelor că au câștigat bani în urma investițiilor. Astfel încât, cei păcăliți să fie determinați să investească și mai mulți bani.