Evenimentul ZileiInternationalO palmă în plină figură. Angela Merkel şi-a pierdut busola: se pleacă inutil în faţa Chinei

O palmă în plină figură. Angela Merkel şi-a pierdut busola: se pleacă inutil în faţa Chinei

O palmă în plină figură. Angela Merkel şi-a pierdut busola: se pleacă inutil în faţa Chinei
Angela Merkel încasează o lovitură după lovitură într-un moment neprielnic carierei sale.

Cancelara spera să iasă din conul de umbră jucând cartea Chinei, dar de data aceasta nu i-a fost suficient să se încreadă în Dragon pentru a evita înfrângerea. Lunile trecute Merkel se decisese să permită Huawei să participe la licitaţia germană pentru costruirea infrastructurilor necesare tehnologiei 5G, provocând furia Statelor Unite şi comentarii nefavorabile ale unei bune părţi a Europei. Când a luat hotărârea, „femeia cea mai puternică din lume”, era încă pe val şi orice-i ieşea pe gură era aur pur. Astăzi situaţia s-a schimbat: Merkel a pierdut aura carismatică şi şi-a pierdut busola. Iar ceea ce credea că este o carte câştigătoare este acum ca un bumerang.

Un pariu periculos

La ultimul congres al CDU (Uniunea Creştin Democrată), Merkel a luat un vot de neîncreere şi a fost detronată. Asta fiindcă în timp ce cancelara îşi freca mâinile gândindu-se la succesul 5G, detractorii săi îi pregăteau o cursă ucigătoare. La dezbaterile ultimului congres al partidului, a prevalat aripa partidului contrară intrării pe piaţă a unei firme controlate de Beijing într-un sector atât de sensibil al Germaniei. Fronda dizidenţilor, condusă de Norbert Roettgen, a reuşit să se aprobe moţiunea care obligă CDU să excludă din competiţia pentru 5G toate societăţile care sunt sub influenţa propriilor guverne.

Mărul discordiei: Huawei

Iar Huawei nu poate fi considerată decât una dintre acestea, având în vedere presupusa apropiere a fondatorului colosului din Shenzen, Ren Zhengfei de Partidul Comunist chinez. Din partea firmei au sosit dezminţiri seci, dar în Europa şi nu numai, sunt ţări care nu se încred în declaraţii. La orizont se prevede anihilarea planului lui Merkel, fiindcă rebelii din CDU şi SPD, social-democraţii germani cu care cancealara a format Marea Coaliţie de guvernare, încep să se consolideze într-un periculos bloc unic. Dacă ar fi aşa, Bundestagul ar putea scrie cuvântul sfârşit viselor de glorie ale Chinei în Germania votând excluderea Huawei din relaţia 5G germană.

Declinul Angelei Merkel

Se prevăd zile complicate pentru Angela Merkel, a cărei figură se topeşte ca zăpada sub razele soarelui. Mandatul său va scădea în 2021 şi riscul e că de acum până la acea dată, actuala cancelară nu-şi va putea pune amprenta pentru un succesor valid. Annegret Kramp-Karrenbauer, liderul CDU şi considerată urmaşa lui Merkel, nu a încălzit inimile electorilor, dar mai ales nu a convins experţii.

Un zbor inutil spre Beijing

China era unul din ultimele puncte de sprijin pe care Frau Merkel spera să se bazeze pentru a evita să cadă în gol, dar lovitura din interiorul CDU a împins-o în prăpastie pe „femeia cea mai puternică din lume”. În septembrie trecut, cu economia ezitantă a Germaniei, Merkel a zburat până la Beijing pentru a cere Chinei să aprobe mai multe investiţii germane dincolo de „Ziduri” pentru a stimula ţara. La distanţă de câteva luni scenariul economic nu s-a schimbat, titrează Insideover-Il Giornale.


Accesează: