Evenimentul Zilei > Monden > O nouă specie de balene a fost descoperită cu ajutorul detectoarelor de bombe nucleare
O nouă specie de balene a fost descoperită cu ajutorul detectoarelor de bombe nucleare

O nouă specie de balene a fost descoperită cu ajutorul detectoarelor de bombe nucleare

Oamenii de știință au descoperit o specie complet nouă de balene albastre în Oceanul Indian, care au reușit să se sustragă detectării, în ciuda dimensiunilor lor. Cercetătorii au descoperit cetaceele analizând datele colectate de o rețea de detectare a bombelor nucleare subacvatice, care a remarcat un cântec unic pe care oamenii de știință nu l-au mai auzit până acum.

Noile balene albastre, o subspecie mai mică a balenelor albastre, care atinge o lungime de 24 de metri, este denumita Chagos, după un grup de insule din Oceanul Indian. „Încă descoperim specii dispărute ale celui mai mare animal care a trăit vreodată”, a declarat Tracey Rogers, ecolog marin la Universitatea New South Wales (UNSW) din Australia. „Este o dovadă a dificultății de a studia viața din ocean”.

Detectoare de bombe

„Balenele albastre sunt greu de găsit”, a declarat Emmanuelle Leroy, coleg postdoctoral la UNSW. În prezent, există aproximativ 5.000 până la 10.000 de balene albastre în emisfera sudică, potrivit Centrului pentru Diversitate Biologică. Cele care au rămas sunt adesea solitare și sunt răspândite în zone geografice mari, devenind greu de identificat.

„Cel mai bun mod de a le studia este prin monitorizarea acustică pasivă”, a spus Leroy. „Dar asta înseamnă că trebuie să avem înregistrări de hidrofoane în diferite părți ale oceanului.” În acest sens, echipa s-a orientat către detectoarele de bombe subacvatice care aparțin Organizației Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare. Acest lucru a oferit cercetătorilor acces la un set de date, pe termen lung, în Oceanul Indian.

După analiza mai mult date, cercetătorii au descoperit un anumit cântec care nu se mai auzise până atunci. „Cântecele balenelor albastre repetă același tipar”, a spus Leroy. „Dar fiecare subspecie are un cântec diferit.” În general, acestea au o frecvență scăzută, uneori sub ceea ce oamenii sunt capabili să audă, cu o intensitate ridicată și care se repetă la intervale regulate.

„Acest nou cântec de balenă a fost o parte dominantă a sonorului din Oceanul Indian, timp de 18 ani. „, a spus Rogers. Datorită prevalenței melodiei, cercetătorii sunt încrezători că melodia aparține unei specii complet nouă. Cu toate acestea, număr total al speciei rămâne un mister.

Noutatea acvatică

„Găsirea unei noi specii de balene albastre, în emisfera sudică, este interesantă”, a spus Rogers. Identificarea vizuală este încă necesară pentru a confirma existența acestei specii Chagos. În decembrie 2020, un alt studiu care a folosit sondaje acustice, a descoperit o nouă specie de balene albastre lângă Oman.

„Acest lucru ne conduce la cinci specii de balene albastre din Oceanul Indian”, a spus Rogers. Aceste descoperiri nu ar fi fost posibile fără să aibă loc o anchetă sonoră, conform livescience.com.