Evenimentul Zilei > Justitie > O nouă lovitură pentru DNA. Achitări pe line într-un dosar greu. „Fapta nu există”
O nouă lovitură pentru DNA. Achitări pe line într-un dosar greu. „Fapta nu există”

O nouă lovitură pentru DNA. Achitări pe line într-un dosar greu. „Fapta nu există”

Tribunalul București l-a achitat pe fostul șef al Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, desființând acuzațiile de mită formulate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). „Fapta nu există”.

O nouă lovitură pentru DNA. Dosarul intrumentat de procurorii anticorupție s-a finalizat la fond cu achitari pe linie. Judecătoarea Andreea Georgiana Baltag de la Secția I penală a Tribunalului București l-a achitat pe Mircea Sandu și pe soția acestuia întrucât „fapta nu există”.

Fostul șef al FRF achitat într-un dosar de luare de mită

DNA l-a acuzat pe Mircea Sandu că, în calitate de președinte al FRF,  cu ajutorul soției sale, Elisabeta. Acesta ar fi primit cu titlu de mită suma de 724.000 lei, de la două persoane fizice, una fiind reprezentanta unei societăți de avocatură.

„Banii respectivi au fost primiți de inculpat pentru că Federația Română de Fotbal să încheie cu societatea de avocatură două contracte de asistență juridică, aspect materializat prin semnarea celor două documente la dată de 20 octombrie 2009. În baza acestor contracte, în cursul anului 2011, societatea de avocatură a obținut de la Federația Română de Fotbal suma de 11.705.626 lei”, se precizează în dosar.

Simple presupuneri, fără probe directe

Judecătoarea Andreea Georgiana Baltag arată în motivarea sentinței de achitare că procurorul a dat ointerpretare proprie înscrisurilor de la dosar.  Instanta precizează că raționamentul logico-juridic expus de procuror prin rechizitoriu are la baza simple presupuneri. Nu este prezentată nicio proba directă din care să reiasă existența infracțiunii. De asemenea, judecătoarea precizează în sentința de achitare că interpretările procurorului nu sunt suficiente pentru a dovedi existența faptelor.

„Raționamentul logico-juridic expus de procuror prin rechizitoriu are la bază simple presupuneri, nefiind prezentată nicio proba directă…”, se arată în motivarea sentinței. Este o nouă lovitură pentru DNA.

Decizia definitivă urmează să fie pronunțată de Curtea de Apel București, scrie luju.ro.

Problemele lui Mircea Sandu nu s-au terminat

Fostul președinte FRF a fost trimis în judecată, în luna octombrie 2020, de procurorii DIICOT într-un nou dosar. Potrivit procurorilor, federația ar fi fost păgubită cu aproape 800.000 de euro în cazul construirii centrului de fotbal de la Buftea.