Evenimentul Zilei > EVZ Special > O nouă lovitură pentru DNA. Un celebru dosar, returnat de ÎCCJ procurorilor anticorupție
O nouă lovitură pentru DNA. Un celebru dosar, returnat de ÎCCJ procurorilor anticorupție

O nouă lovitură pentru DNA. Un celebru dosar, returnat de ÎCCJ procurorilor anticorupție

Înalta Curte a retrimis parchetului anticorupție dosarul în care fostul vicepreședinte ANAF Șerban Pop era acuzat de luare de mită. Instanța supremă a stabilit nelegalitatea ordonanței prin care fostul șef al DNA Călin Nistor infirmase clasarea primită inițial în acest dosar de Șerban Pop.

O nouă lovitură pentru DNA. Concret, „constată nulitatea tuturor actelor subsecvente acestei ordonanțe, inclusiv a rechizitoriului”

ÎCCJ a restituit dosarul la DNA pe motiv de nulitate

Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus joi, 24 martie 2021, restituirea cauzei la parchetul anticorupție.

Înalta Curte a admis contestația formulată de Șerban Pop împotriva încheierii Curții de Apel București din 6 aprilie 2020, prin care s-a dispus  începerea judecății în dosarul de luare de mită. Decizia instanței supreme de retrimitere a dosarului la parchetul anticorupție a fost luată după ce s-a constatat nelegalitatea ordonanței din septembrie 2019, prin care șeful DNA de la acea vreme Călin Nistor infirmase ordonanță din 2016 prin care DNA dăduse clasare față de Șerban Pop. În consecință, ICCJ a constatat nulitatea absolută a ordonanței lui Călin Nistor, precum și a tuturor actelor subsecvente acesteia, inclusiv a rechizitoriului din decembrie 2019.

În data de 4 decembrie 2019 s-a anunțat trimiterea în judecată a lui Șerban Pop: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Pop Șerban, la dată faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită”.

Rechizitoriul DNA

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, „în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, inculpatul Pop Șerban, vicepreședinte ANAF, ar fi pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro din care ar fi primit în 4 tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși, suma de 2.500.000 euro. Banii ar fi fost primiți de inculpat, în perioada 08 septembrie-23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentarii restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o banca din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferați mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

În vederea confiscării speciale a sumei reprezentând obiectul infracțiunii de luare de mită s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de inculpat, precum și poprirea asupra sumelor de bani prezente și viitoare aflate în conturile deschise pe numele inculpatului, până la concurență sumei de 2.500.000 euro”, informează luju.ro.