O nouă escrocherie pe WhatsApp. Infractorii folosesc inteligența artificială
- Mădălina Sfrijan
- 28 martie 2025, 12:08

Infractorii cibernetici utilizează inteligența artificială și apelează mii de persoane zilnic. Tot mai mulți utilizatori de telefonie sunt contactați zilnic de roboți. Apelurile vin de pe numere diferite, iar mulți români ajung să fie păcăliți cu ușurință. După ce li se recomandă să salveze un număr în agendă, escrocii le cer datele personale pe WhatsApp.
O nouă tentativă de fraudă pe WhatsApp
În unele cazuri, utilizatorii de telefonie ajung să creadă că discută cu un angajat al băncii. În ultima perioadă, persoanele vârstnice au devenit adevărate ținte.
„În ultima săptămână cred că se întâmplă zilnic. Mă sună doar o dată pe zi dar e deranjant. Mă sună de pe numere diferite. E periculos pentru oamenii mai in vârstă, să zic așa, nu știu neapărat cum ar reacţiona mama sau bunicii mei. Eu îmi dau seama că e un scam”, a mărturisit o femeie, potrivit Observator News.
Metodele folosite de infractori
Metoda aprecierilor online este tot mai des întâlnită. Victima este rugată să aprecieze diverse pagini sau postări, fiecare like fiind transformat într-o sumă mică de bani. După ce primește prima plată, infractorii îi cer să investească mai mult, promițându-i-se câștiguri semnificative.
În ultima perioadă, frauda cu criptomonede a devenit tot mai răspândită. Infractorii conving victimele să investească sume mici în criptomonede. Pentru a le câștiga încrederea, aceștia le returnează un profit. Ulterior, acestea sunt încurajate să investească sume mai mari, însă accesul la portofelul virtual le va fi blocat.

Hacker. Sursa foto: pixabay
Ofertele false de locuri de muncă reprezintă o altă metodă utilizată.
Persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă li se promite un salariu atractiv, dar li se solicită taxe sau investiții pentru a „se califica” pentru post. Potrivit specialiștilor din domeniul securității, infractorii folosesc baze de date cu numere de telefon adunate din rețelele sociale, site-uri de comerț online sau alte surse.
Blocarea numerelor nu este o soluție eficientă, întrucât acestea sunt generate automat și schimbate frecvent.
„Putem să primim apel pentru că ele sunt de fapt numere create in mod fals, bazate pe o adresă de IP si in momentul in care tu suni la ele, nu vei mai putea contacta acel call center. Împreună cu operatorii mobili am reuşit să blocăm, probabil mii de numere. Dar tocmai că fenomenul nu se răstrânge doar la România”, a precizat Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM.
Cum te poți proteja de infractorii care acționează pe WhatsApp
Evitați să salvați numere necunoscute în telefon, mai ales dacă provin de la apelanți necunoscuți.
Nu furnizați informații personale sau bancare prin telefon.
Nu răspundeți la solicitările de investiții sau transferuri financiare.
Dacă primiți un apel suspect, verificați informațiile din surse oficiale înainte de a lua orice decizie.Raportați aceste apeluri autorităților competente.