Evenimentul ZileiInternationalO fregată va înlocui crucișătorul „Moskva”. „Amiral Makarov”, viitoarea navă amiral a flotei din Marea Neagră

O fregată va înlocui crucișătorul „Moskva”. „Amiral Makarov”, viitoarea navă amiral a flotei din Marea Neagră

O fregată va înlocui crucișătorul „Moskva”. „Amiral Makarov”, viitoarea navă amiral a flotei din Marea Neagră
Fregata purtătoare de rachete „Amiral Makarov” ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră. Oficialii Marinei Ruse din Crimeea iau în considerare această idee în condițiile în care crucișătorul „Moskva” a fost scufundat de luptătorii ucraineni. Și despre această navă s-a spus că ar fi fost lovită cu rachete, însă informațiile nu s-au confirmat. „Amiral Makarov” rămâne cea mai valoroasă țintă pentru ucraineni.

Fregata „Amiral Makarov” ar putea lua locul crucișatorului „Moskva”, ca nacă amiral a flotei ruse din Marea Neagră. Informația a fost prezentă de agenția de stat TASS, care citează surse apropiate autorităților din Crimeea, de la Marea Neagră.

Astfel, după scufundarea crucișătorului „Moskva”, responsabilii Flotei Mării Negre au luat în considerare cele trei fregate din clasa Amiral Grigorovici pentru a prelua rolul de navă amiral. Acestea au intrat în serviciul activ între 2016 și 2017, conform informațiilor oficiale.

„Până acum, alegerea este în favoarea «Amiralului Makarov»”, a declarat sursa TASS.

După scufundarea crucișătorului Moskva, de către o rachetă ucraineană pe 14 aprilie, flota rusă din Marea Neagră a rămas cu doar trei nave de luptă majore. Cea mai valoroasă și mai importantă dintre ele este „Amiral Makarov”, cu o lungime de 125 de metri. Vasul poate distruge nave de suprafață, submarine, dar și ținte terestre inamice.

O țintă valoroasă pentru Ucraina

Această navă este considerată de luptătorii din Ucraina cea mai valoroasă țintă, după ce au scufundat „Moskva”. De altfel în urmă cu câtva timp au apărut o serie de zvonuri conform cărora nava „Amiral Makarov” ar fi fost lovită cu rachete în apropierea Insulei Șerpilor. S-ar fi întâmplat în data de 6 mai.

Ulterior, zvonurile au fost infirmate de oficialii ucraineni care au precizat că este vorba despre o confuzie. Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a clarificat că ucrainenii au lovit o navă de desant din clasa Serna.

Nava a intrat în serviciu de câțiva ani

Fregata „Amiral Makarov” a intrat în serviciul Marinei din Rusia pe 27 decembrie 2017. Nava a ajuns la baza sa permanentă din Sevastapol în luna octombrie 2018.

„Amiral Makarov” este cea de-a treia fregată lansată la apă ca parte a proiectului 11356, desemnarea oficială a Marinei ruse pentru navele din clasa Amiral Grigorovici. Vasul a fost numit după viceamiralul Stepan Osipovici Makarov care a murit în 1904 în timpul războiului ruso-japonez. Nava la comanda căreia se afla s-a lovit de o mină și s-a scufundat.

Fregata „Amiral Makarov” a făcut parte din gruparea permanentă a Marinei Ruse din Marea Mediterană, înainte de a reveni la bază. Aceasta este una dintre fregatele multifuncționale din zona Mării Negre care au fost proiectate pentru a patrula și proteja căile maritim.

Sursa foto: Kremlin

Dotările fregatei „Amiral Makarov”

Navele din clasa Amiral Grigorovici au un deplasament de aproximativ 3.620 de tone, o viteză de 30 de noduri (56 kilometri pe oră) și o autonomie de navigație de 30 de zile.

Fregata este înarmată cu rachete de croazieră Kalibr-NK, un sistem de rachete de autoapărare Shtil-1, un tun A-190 de 100 mm, artilerie antiaeriană, un lansator de rachete și torpile. De asemenea, poate transporta și un elicopter de transport Kamov-27 sau Kamov-31.

Costul estimat al acestor nave construite de șantierul naval din Kaliningrad este de 450 – 500 de milioane de dolari.

.


Accesează: