O evaluare secretă a CIA scoate la iveală o informaţie extraordinară. Cum l-ar fi ajutat ruşii pe Donald Trump să câştige alegerile
- Antonia Hendrik
- 10 decembrie 2016, 13:13
O evaluare secretă întocmită de CIA a ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige, a informat vineri cotidianul Washington Post, citând responsabili care au consultat acest raport.
Articolul din cotidianul american a fost publicat după ce preşedintele Barack Obama a dispus efectuarea unei investigaţii aprofundate asupra atacurilor cibernetice înregistrate în timpul campaniei electorale, pe fondul semnelor de întrebare tot mai persistente cu privire la natura intervenţiei Moscovei în alegerile prezidenţiale, scrie AFP, citată de stirileprotv.
Echipa presedintelui ales a respins imediat concluziile CIA, afirmand ca analistii care au ajuns la ele "sunt aceiasi care au spus ca (fostul presedinte irakian) Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere in masa".
"Alegerile s-au incheiat de ceva vreme si s-au soldat cu una din cele mai nete victorii din istorie la nivelul colegiului electoral. Este timpul sa trecem la altceva si 'sa redam Americii splendoarea sa'", a explicat anturajul lui Donald Trump intr-o aluzie la sloganul de campanie al republicanului victorios.
Potrivit Washington Post, persoane având legături cu Moscova au furnizat site-ului WikiLeaks e-mailuri piratate de pe contul fostului director de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton, John Podesta, şi al Partidului Democrat, printre altele.
"Comunitatea de informaţii consideră că obiectivul Rusiei a fost de a favoriza un candidat în raport cu celălalt, să il ajute pe Trump să fie ales", a facut cunoscut pentru Washington Post un responsabil cu rang înalt pus la curent cu o prezentare făcută senatorilor de serviciile de informaţii. "Este un consens în legatura cu asta", a subliniat sursa.
Agenţi ai CIA au precizat congresmenilor că este "destul de clar" că scopul Moscovei a fost sa îl ajute pe Donald Trump să câştige, potrivit responsabililor care au informat cotidianul.
Washington Post notează însa ca evaluarea CIA este departe de a reprezenta un adevărat raport care sa reflecte poziţia celor 17 agenţii americane de informatii.
Şi, explică jurnalul american, semnele de întrebare rămân. Serviciile de informaţii nu dispun de nicio dovadă care să arate că responsabili de la Kremlin au "ordonat" unor intermediari să transmită WikiLeaks e-mailurile piratate, a atras atenţia o sursa citată.