Evenimentul Zilei > Actualitate > O campanie de depistare a melanomului a scos la iveală rezultate îngrijorătoare
O campanie de depistare a melanomului a scos la iveală rezultate îngrijorătoare

O campanie de depistare a melanomului a scos la iveală rezultate îngrijorătoare

Peste 20 de suspiciuni de melanom au fost depistate în urma testărilor gratuite de alunițe, din cadrul campaniei „Un viitor fără pată” - ediția 2016, desfășurată la București.

 Bilanțul campaniei de testare gratuită a alunițelor, desfășurate în intervalul 21-27 iunie, în Parcul Tineretului din București, de către Unitatea Mobilă de Dermatoscopie, arată rezultate dramatice. Un număr de 22 de persoane au fost depistate cu suspiciune de melanom, în urma screening-ului, și trimise de urgență către unități medicale de stat specializate, iar alte 48 de persoane au fost depistate cu suspiciuni de alte cancere de piele.

„Un număr de 1.810 persoane au fost testate gratuit pentru cancer de piele, în cele șapte zile ale programului de screening, desfășurat în cadrul campaniei „Un viitor fără pată”. În medie, 250 de persoane s-au prezentat zilnic la Unitatea Mobilă de Dermatoscopie, instalată în Parcul Tineretului, cu un vârf de 400 de persoane în weekend (vineri, sâmbătă și duminică)”, a declarat Dr. Claudia Sprîncenatu, Președinte al Asociației Melanoma MayDay.

În urma campaniei de screening, 22 de persoane (1,2% din numărul total de persoane testate) au fost depistate cu suspiciune de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, cu cea mai scăzută rată de supraviețuire. În urma dermatoscopiilor, alte 48 de persoane (2,6% din numărul de persoane testate) au fost declarate suspecte de alte tipuri de cancer de piele, diagnosticul urmând a fi confirmat în urma biopsiei. Pe lângă suspiciunile de cancer de piele, 300 de persoane (16%) au fost depistate cu displazii – alunițe cu risc de transformare în leziuni maligne. Persoanele au fost îndrumate urgent către instituții medicale cu competențe în acest sens, pentru investigații suplimentare.

Cea mai vârstnică persoană testată  – 97 de ani

Medicii care au efectuat testările susțin că rezultatele reprezintă un semnal de alarmă și confirmă incidența în creștere a cancerului de piele, în general, și a melanomului, în particular.

„Acum 17 ani, când am introdus în România dermatoscopie digitală de înaltă performanță, vedeam un melanom pe an. În prezent, în șapte zile, am descoperit 22 de suspiciuni de melanom, ceea ce este extrem de mult. Ne bucură însă interesul tot mai crescut al oamenilor de a se testa. Am văzut în această săptămână oameni de toate vârstele și de toate categoriile socio-profesionale: de la 3 – 97 de ani, ingineri, profesori, judecători, avocați, expați, pensionari, elevi, studenți, studenți la Medicină, care au fost profund sensibilizați de această campanie. Oameni din București, dar și din Giurgiu, Ploiești, Pitești, Craiova, Brăila și chiar Iași”, a declarat dr. Lucian Russu, medic dermatolog, coordonator al programului de screening desfășurat în Parcul Tineretului.

Povești emoționante

Campania a fost presărată și cu o serie de povești emoționante, care a arătat interesul crescut al populației pentru acest program. „Mai mulți enoriași au ascultat știrea despre testările gratuite în biserică și au fost direcționați de preot către Unitatea Mobilă de Dermatoascopie. Ulterior, și preotul a venit să își testeze alunițele. De asemeni, o familie din București aflată în concediu la mare, s-a întors în Capitală pentru testare, după ce a ascultat știrea de la radio. Un alt caz special este cel al unei persoane nevăzătoare din naștere, care nu  și-a văzut niciodată pielea, nu știa dacă are alunițe sau nu, dar care a venit să se testeze, înțelegând potențialele riscuri. Peste 50 de femei care au suferit de cancer la sân și au făcut mastectomii au venit să își testeze alunițele, acesta fiind oricum un control obligatoriu în cazul lor. Peste 40 de copii cu HIV dintr-un centru special au venit special la București pentru testare, cu autocarul. O altă poveste simpatică este cea a unui bucureștean, care în autobuz, în drumul lui din Floreasca, până în Vitan, a convins 20 de oameni să meargă la testare ”, a adăugat dr. Michael Russu.

„Succesul programului de testare din cadrul acestei ediții a campaniei «Un viitor fără pată» confirmă încă o data nevoia unui program de screening extins la nivel național. Avem dovada clară că populația nu este refractară prevenției și că atunci când accesul la astfel de programe este facilitat, oamenii îmbrățișează ideea. Mulțumim populației că a ascultat mesajul, că a înțeles riscurile pe care le presupune această boală și că a mers în număr atât de mare să se testeze, sfătuindu-i și pe alții în acest sens. Oamenii au fost cei mai buni ambasadori ai acestei campanii”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Povara melanomului în România și în lume

Incidența melanomului este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.  Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% dintre cazuri. Screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. Un rol important în prevenție îl are dermatoscopia – o investigația non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde.

Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 20 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.  În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940[1] de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;

Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;

Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;

Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Despre campania „Un vitor fără pată”

 „Un viitor fără pată!” a fost prima campanie de comunicare și informare despre melanom în România inițiată și derulată de FABC – asociațiile de bolnavi de cancer. Campania își propune informarea publicului, în special a tinerilor, conștientizarea pericolelor cancerului de piele și creșterea vizibilității subiectului melanomului în mass-media.

 

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: