Numele voievodului Iancu de Hunedoara, scris în limba maghiară pe o statuie din Târgu Mureș

Numele voievodului Iancu de Hunedoara, scris în limba maghiară pe o statuie din Târgu Mureș

Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, a inaugurat, pe 30 iulie 2022, o statuie a voievodului Iancu de Hunedoara, iar pe piatra monumentului a putut fi citit textul „Iohannes de Hunyad”, în limba maghiară, motiv de revoltă pentru români.

Primarul Soos Zoltan, prezent la inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara, a declarat că acest personaj face parte atât din istoria românilor, cât și din cea a maghiarilor.

Voievodul Iancu de Hunedoara, motiv de disensiuni interetnice în Transilvania

„Ioan de Hunedoara este personajul istoric favorit al tuturor istoricilor, atât români cât și maghiari. Aproape că nu există carte de istorie despre Evul Mediu în care să nu se dedice cel puțin câteva pagini generalului și guvernatorului. A devenit o legendă în timpul vieții sale și un erou preferat al scriitorilor de balade”, a transmis primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, etnic maghiar și apropiat al partidului UDMR.

Bustul voievodului Transilvaniei este creația unui artist ungur, fiind amplasat în incinta Cetății Medievale din Târgu Mureș. La dezvelirea sa a luat parte inclusiv Martonyi Janos, fost ministru al Afacerilor de Externe al statului ungar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iohannis critică discursul rasist al lui Viktor Orban

Această inaugurare vine la aproape o săptămână după ce premierul Ungariei a idealizat „rasa maghiară”, într-un discurs susținut la universitatea de vară de la Băile Tusnad. Președintele României a criticat discursul susținut de premierul Viktor Orban în Transilvania, despre care spune că este unul profund antieuropean. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, organizată vineri, 29 iulie 2022, la Palatul Cotroceni.

„E la fel de regretabil că un demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că s-a aflat în Transilvania e o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că e o problemă pentru noi.

Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare în coaliție”, a afirmat președintele României, Klaus Iohannis, după vizita de stat realizată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la București.

O rasă pură în viziunea premierului ungar Viktor Orban

Viktor Orban a susținut că europenii nu ar trebui să se amestece cu „non-europenii”. „Ne mutăm, lucrăm în altă parte, ne amestecăm în Europa”, a spus el. „Dar noi nu vrem să fim o rasă mixtă” sau un grup „multietnic”, a adăugat oficialul din Ungaria.

Premierul conservator a mai susținut că „Vestul este împărțit în două”. Jumătate sunt țări în care europenii și non-europenii se amestecă: „Acele țări nu mai sunt națiuni”, a spus premierul Orban. El nu a numit nicio națiune, dar a indicat Europa de Vest.

Viktor Orban a mai spus că țările în care europenii și non-europenii se amestecă „continuă să lupte cu Europa Centrală pentru a fi ca ei”. „În sens spiritual, Occidentul s-a mutat în Europa Centrală”, a adăugat oficialul maghiar.