Evenimentul Zilei > Actualitate > Studiu alarmant! Numărul de aditivi din vopsesua de ouă a crescut cu 60% în ultimii ani.
Studiu alarmant! Numărul de aditivi din vopsesua de ouă a crescut cu 60% în ultimii ani.

Studiu alarmant! Numărul de aditivi din vopsesua de ouă a crescut cu 60% în ultimii ani.

Ultimul studiu realizat în anul 2019 de InfoCons arată că aproape jumătate din vopselele de ouă de pe piață au în componența lor 32 de tipuri de aditivi diferiți, față de maximul de 10 din anul 2015 și 22 din 2018.

Studiul a fost realizat  pentru perioada 2015-2019 pe un număr de 59 de produse tip vopsea de ou, iar printre produsele analizate se află Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann și Atifco.

Concluzia la care s-a ajuns în urma acestui studiu este că media numărului de aditivi a crescut în anul 2019 cu 60% față de media numărului de aditivi identificați din 2015. Dacă în 2015, media numărului de aditivi regăsiți într-un produs era de 3, pe parcursul următorilor ani, în compoziția produselor de vopsit ouă apar modificări în ceea ce privește numărul de aditivi. Astfel că, în anul 2019, numărul maxim de aditivi găsit într-un produs a ajuns la 12.

Cei mai utilizați aditivi sunt:

acidul lactic (E270) – prezent în 27 produse

– azorubina (E122) – prezent în 25 produse

– albastru briliant FCF (E133) – prezent în 22 produse

– tartrazina (E102) – prezent în 17 produse

– acidul citric (E330) – prezent în 16 produse

„Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Citește eticheta! Alege în cunoștință de cauză! Nu uita, InfoCons te ajută să citești eticheta, descarcă gratuit aplicația InfoCons, scanează codul de bare și alege în cunoștință de cauză! Dacă îți este greu să te decizi între diferitele produse te poți informa la secțiunea de teste comparative din site-ul infocons.ro unde găsești produse din aceeași gamă pe care le poți selecta dupa propriile tale criterii.”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons